ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Friday, May 17, 2013

Grandma's Apple Pie {light} / Бабушкин Яблочный Пирог



I loved my great grandmother a lot. She was my inspiration since I was a kid. She lived a difficult, but interesting life. I still remember her exciting life stories that she would tell me...and the older she got the more often she would repeat them over and over again:)

Whenever I would visit her, she would have something tasty to snack on. And this apple pie  I remember very well. It was always juicy, fragrant and so very tasty!
Luckily, I have her recipe saved and today I'm making this pie for my kids.

The dough contains cottage cheese, which makes it very soft with a little crunchy crust.  I reduced amount of butter from 1 cup to 4 tb.s. and I loved the result. Be generous and use a lot of apples (but be sure to use juice and sour sweet type), because this is the most important part!:)

1 1/4 cup low fat cottage cheese
1 egg
1 cup sugar
10g baking powder
pinch of salt
1t.s. lemon juice
4 tb.s. soft butter
2 cups flour

egg wash for the top

Preheat oven to 180C. Beat butter with sugar, add an egg. Sift flour and carefully add to the liquid mixture. Add baking soda and lemon juice. Then carefully combine and divide the dough into 2 parts, one bigger than the other.
Roll bigger part of dough into square and transfer it into 20x20cm greased baking dish, creating walls as well, but they should not be high.
Divide another part of dough into 6 and prepare stripes to make lattice top.

Filling

4 large sour sweet apples, cored, cut into cubes
about 1/2 cup sugar
1t.s. cinnamon

Mix everything together and let it sit for some 20 minutes, so that the apples begin to give their juice. Or you could microwave this mixture on high for 5 minutes or so.

Place apples over the dough and cover them carefully with stripes of dough. Brush with beaten egg.
Bake for 40 minutes. They are easier to cut when cooled...although the cake is very delicious when warm!





























Я очень любила свою прабабушку. Она с детства была для меня вдохновением и примером. У нее была тяжелая, но интересная жизнь. Я все еще помню ее увлекательные жизненные истории, которые она рассказывала мне...и чем старше она становилась, тем чаще она их повторяла снова и снова:)

Каждый раз, когда я к ней приходила, у нее было что-то вкусненькое. И в том числе этот яблочный пирог я помню очень хорошо. Он всегда был такой сочный, ароматный и очень очень вкусный!:) К счастью, рецепт этот у меня остался и сегодня я делаю его для своих детей.

Тесто творожное, очень мягкое с такой вкуснй корочкой сверху. Я уменьшила содержание масла с 1 чашки до 4 ст.л. и результат мне понравился. Будьте щедрыми и положите много яблок, но убедитесь, что они сочные и кисло-сладкие. Ведь начинка это самое главное:)

1 1/4 ст. творога с низким содержанием жира
1 яйцо
1 ст. сахара
10г разрыхлителя
1 ч.л. лимонного сока
4ст.л. слив. масла
2 ст. муки

яйцо для смазки


Духовка 180С. Взбейте масло с сахаром, добавьте яйцо. Просейте муку и вмешайте в масло. Добавьте разрыхлитель, погашеный лимонным соком. Разделите тесто на 2 части.
Большую часть раскатайте в квадрат и поместите его в смазанную форму 20х20. Сделайте невысокий бортик.
Вторую часть теста разделите на 6 и раскатайте в полоски для верха пирога.

Начинка:

4 крупных кисло-сладких яблока, порезанных на кубики
ок.100г сахара
1 ч.л. корицы

Смешайте яблоки с сахаром и корицей и дайте им постоять минут 20, или поставьте в микроволновку на пару минут.

Выложите яблоки поверх теста, накройте полосками теста и смажьте яйцом. Выпекать 40 минут. Пирог легче нарезать, когда он остыл, хотя в теплом виде он очень вкусный тоже!




12 comments:

  1. I want to get on my kitchen and cook this now! Looks super delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Ana! Glad it caught your eye:)

      Delete
  2. A simple, classic recipe. Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  3. Beautiful tribute to your grandma. I'm very interested to try cottage cheese in a pastry.
    Best wishes

    ReplyDelete
  4. Рецепт чудесный,но вы не упоминаете,на каком этапе добавить творог

    ReplyDelete
    Replies
    1. A eto ne tak vazhno, vmeste s maslom k muke mozhno.

      Delete
  5. What about cottage cheese ? I think I must give cheese to dough but when ? Cake looks delicious :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, sorry, just stir it in, it does not really matter when. Thanx:)

      Delete
  6. I baked yesterday,cake is delicious. My husband took half to work :)

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...