ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Monday, March 10, 2014

Pistachio Layered Cake (flour less, light) / Фисташковый Торт (без муки, легкий)



We had a mild winter this year and it seemed that spring would arrive very early and rapidly...but first week of March has passed and it does not look very promising. We will hope for the best:) But for now this cake brought us into spring mood. I went a little crazy with colours, but kids loved them:)

This nutty cake is flourless and it's frosting is made of light cream cheese and light vegetable shortening. This was also a reason for the cream to be slightly more runny than normal, But let the cake stand in the fridge overnight; the frosting will set.

The cake is moist and very fragrant: coconut, pistachios, poppy seeds, hazelnuts... The cream is light, with distinct pistachio fragrance. The cake was my favourite part, the frosting- fav of my kids. Also, this cake stays fresh for days.



The Cake

160 g coconut flakes
100 g poppy seeds
50 g hazelnuts
50 g pistachio nuts
10g baking powder
pinch of salt
125g sugar
vanilla to taste
6 eggs, separated

Blend all nuts and seeds to create nut flour. Add baking powder.
Beat egg yolks with sugar until pale and fluffy. Add nut flour to the mixture.
Beat egg whites until strong peaks. Carefully fold the egg whites into the dough.
Preheat oven to 170C. Grease baking paper and cover 23cm baking pan with it.
Pour the dough into the form and bake during 35 minutes, until ready.
let it cool, then slice into 2 layers.



Light Frosting (adapted from here)

300 g cream cheese (light)
200 g lighter butter
300 g powdered sugar
vanilla to taste
2 x 90 g pistachio powder pudding
green food colouring

Beat cream cheese and butter until smooth. Add powdered sugar and pudding mixture. If you like, add food colouring.



For Decoration

100ml heavy whipping cream
1-2 tb.s. vanilla powdered sugar
red food colouring
pistachio nuts for decoration

Whip cream until peaks form, add powdered sugar and continue beating, add food colouring and vanilla.


Have a great week!



У нас была мягкая зима в этом году и казалось, что весна придет рано и стремительно. Однако, уже неделя Марта прошла, а погода оставляеть желать лучшего. Ну, будем ждать:) А пока, весеннее настроение нам принес вот этот торт. С цветом я немного переборщила, но детям понравилось:)

Этот ореховый торт не содержит муки и он очень ароматный...кокос, фисташки, мак... а крем в нем сделан из легкого крем сыра и легкого маргарина. Что и сказалось на текстуре крема, он получился жиже, чем обычно. Но если дать торту постоять ночь в холодильнике, крем схватится лучше.

Коржи получаются совсем не сухие, крем хорошо пахнет фисташками. Коржи мне очень понравились, а детям моим- крем.


Коржи

160 г кокосовой стружки
100 г мака
50 г фундука
50 г фисташек
10 г разрыхлителя
щепотка соли
125 г сахара
ваниль по вкусу
6 яиц, отделить белки от желтков

Смолоть в блендере все орехи. В большой миске взбить желтки и сахар 2-3 минуты. Вмешать орехи в желтки.
Отдельно взбить белки в крепкую пену. Аккуратно вмешать белки в тесто.
Духовка 170С. Вылить тесто в форму 22-23 см, проложенную промасляной бумагой. Выпекать 35 минут. Остудить и разрезать пополам.



Легкий Крем

300 г легкого крем сыра
200 г легкого маргарина
300 г ванильной сахарной пудры
2 x 90 г фисташкового пудинга в порошке
зеленый пищевой краситель

Взбить сыр и масло, добавляя пудру и пудинг, до получения легкой и пышной массы.


Для Украшения

100 мл жирных сливок
1-2 ст.л. сахарной пудры
красный пищевой краситель

Взбить сливки с сахаром до крепких пиков. Перенести в кондитерский мешок и украсить торт.
По желанию можно посыпать бока торта фисташками.




3 comments:

  1. Ольга, добрый вечер. от вашего поста глаз не оторвать. так красиво! так изысканно и нежно, так эмоционально и ярко одновременно! спасибо за подаренные минуты эстетического наслаждения!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spasibo Tanya! Ochen priyatno...takie slova!...

      Delete
  2. Какой красивый торт!! Сочетание зеленого и розового замечательное, такой весенний пост!!! Представляю, какой вкусный торт. Вкус должен быть насыщенный, но не тяжелый! Великолепно!!!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...