ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Sunday, October 23, 2011

Whole Wheat Sandwich Bread with Oats/Бутербродный Цельнозерновой Хлеб

Beautiful, delicious, airy bread. The good thing, the recipe makes two loafs. This bread will take for sure half a day to make, but those who like all that chemistry of bread making will enjoy it, I am sure. Source here.
I made it without nuts, in original pecans are used. Though, I added flax seeds, sunflower seeds and some sesame.



Sponge Starter

240g regular flour
1/2 t.s. dry yeast
180ml water

Mix all ingredients and let them rest in a quiet place for about 6 hours.

Bread

1t.s. dry yeast
60ml lukewarm water
600g "7 grains" flour or whole wheat
375g regular flour
180g oat flakes
20g salt
the sponge starter (mentioned above)
app.500-600ml water
3tb.s. carob molasses or honey
30ml olive oil
handful of mixed seeds

Mix flours, yeast, add salt, flakes, then sponge started, then the rest of wet ingredients, knead for several minutes, until the dough can be formed into a ball (if needed add more water or flour). Let it sit for 20 minutes.
Now take it again, flatten the dough into rectangle, fold left and right side inside, then upper and lower side, and then fold it in half. Put it in greased with oil bowl, cover with plastic and forget about it for 1,5 hours.
Grease table, cut the dough in half, flatten each half like described above, roll and place into greased forms. Let it sit again for 1-1,5 hours.
Preheat oven to 220C.
Sprinkle breads with oat flakes. Set a bowl with water (one glass) in the oven, bake at middle shelf for 15 minutes and lower to 190C. Bake for 20-25 minutes more.





Замечательный, вкусный и воздушный хлеб. Хорошо, что по рецепту получается 2 буханки. Готовить этот хлеб придется не меньше, чем полдня, но, думаю, те, кто любит сам волшебный процесс приготовления хлеба, понравится:) В оригинальном рецепте использованы орехи пекан. Я же взяла кунжут, семена льна и подсолнечника. Также заменила цельнозерновую муку на муку "7 злаков".


Закваска

240г обычной муки
1/2 ч.л. сухих дрожжей
180мл воды

Все замесить и оставить в спокойном месте на часов 6.


1ч.л. сухих дрожжей
60мл теплой воды
600г муки "7 злаков"
375г обычной муки
180г овсяных хлопьев
20г соли
закваска из рецепта выше
500-600мл воды
3ст.л. мелассы из кароба/меда
30мл оливкового масла
пригоршня семян льна, подсолнечника и кунжут


Смешать сухое ингредиенты, по чуть-чуть добавляя мокрые. Замесить тесто (возможно понадобится больше воды/муки), должно быть эластичное. Оставить его на 20 минут.
Затем раскатать руками в прямоугольник, сложить края слева и справа к середине, так же сверху и снизу, а затем пополам, Оставить тесто на 1,5 часа в смазанной миске и накрыть пластиком.
Поделить тесто на 2 части. Раскатать каждую, как описано выше. Смазать форму для выпечки и сложить тесто еще на 1,5 часа. Посыпать сверху овсяными хлопьями.
Духовка 220Ц. Поставить емкость с водой (250мл) в духовку, хлеб положить на средную полку, печь 15 минут, убавить температуру до 190Ц и допечь минут 25. Полностью остудить.









3 comments:

  1. Dorogaya Olga,zdravstvuyte,xotela sprosit zakvaska jidkaya poluchetca?u menya vo vsex receptax idyot menshe muki,chem napisanno,xochu uznat kakaya u zakvaski konsistenciya doljna bit...Spasibo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vy znaete, davno ya hleb ne pekla. Naskolko ya pomnyu, zhidkovataya vyhodit. Vot etot hleb ochen vkusnyj!:) Nado by povtorit, spasibo, chto napomnili!

      Delete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...