ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Monday, October 1, 2012

Chocolate Peanut Butter Cake/ Шоколадно-Арахисовый Торт

Rich, very rich dessert. But very very tasty. For those, who like sweet and salty combinations this cake is ideal.
Chocolate cake is moist enough, but not soggy at all and it's also quite light. Rich frosting is the heaviest part here but it goes beautifully with the cake. It's slightly peanut buttery taste is just right, in my opinion, not too overwhelming. And a chocolate layer on top makes the cake complete.

I made it for my husband's colleagues...but this cake never reached it's destination:) We kept it with us:) Can't say that it was gone in a second, because you just can't eat too much in one go. But having a slice of this cake after dinner during several days was very pleasant, and not boring at all!

My conclusions : 1. I am sure I'm going to make it again in the future, because it's a hit, for sure.
                         2. I need to upgrade my camera...many delicious details are just missing in these pictures!




Cake recipe is adapted from sweetapolita.com Rich and Ruffled Chocolate Cake

1 1/4 cups AP flour (cup 200g)
2 cups sugar
150g dark cocoa powder
10g baking powder
1t.s. salt
vanilla
2 small eggs
200ml hot strong coffee
1 cup buttermilk/thin yoghurt
100ml vegetable oil

Preheat oven to 175C. Line and grease 2x20cm round spring forms.
Sift all dry ingredients, add the rest of liquid ingredients and mix well until no lumps.
Pour the batter into prepared forms and bake for about 30-35 minutes, check with a skewer.
Take the cakes out of the form with baking paper and let them cool completely on wire rack. When cooled off, cut each cake into two parts.



Peanut butter cream cheese frosting:

400g cream cheese (I used 18% fat)
100g soft butter/vegetable shortening
2 heaping tb.s. chunky peanut butter
350g vanilla powdered sugar

Mix carefully cream cheese and butter together until smooth, add slowly powdered sugar and peanut butter.

Spread equal amounts of frosting over cake layers. Cover with frosting on top and sides of the cake. Place it into the fridge to set.

Melt 80-100g milk chocolate with 1tb.s. butter or vegetable shortening. While warm and spreadable, pour it over the top of the cake. Refrigerate before serving.





1 1/4 чашки муки (стакан 200г)
2 стакана сахара
150 г темного какао
10 г разрыхлителя
1t.s. соль
ваниль
2 небольших яйца
200 мл горячего крепкого кофе
1 стакан кефира / йогурта
100 мл растительного масла


Разогреть духовку до 175C. Смазать бумагу для выпечки и проложить ею 2x20cm формы круглые.
Просеять все сухие ингредиенты, добавить остальные жидкие ингредиенты и хорошо перемешать, чтобы небыло комков.
Вылейте тесто в подготовленные формы и выпекать в течение 30-35 минут, проверяйте спичкой.
Вынуть коржи из формы вместе с бумагой для выпечки и дайте им полностью остыть на решетке. Когда остынут, разрезать каждый корж на две части.

Сливочно-арахисовый крем:


400 г сливочного сыра (я использовала 18% жира)
100 г мягкого сливочного масла / маргарина
2 полных ст.л. арахисового масла с кусочками орехов
350 г сахарной пудры ванильной


Тщательно перемешать сливочный сыр и масло вместе до получения однородной массы, добавить медленно сахарную пудру и арахисовое масло.

Равномерно намазать коржи кремом. Покрыть верх и по бокам торта. Поместите его в холодильник.

Растопить 80-100г молочного шоколада с 1ст.л. сливочного масла или маргарина. Пока не остыл, вылейте его поверх торта. Охладите до подачи










1 comment:

  1. Your cake looks really good! Beautiful photos! Я уверена, он очень вкусный.

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...