With Holidays approaching I am more and more in the mood of winter favourite flavours. Since we came back from the Netherlands last month my kids keep asking me for some "pepernoten" and "spekulaas" cookies, as there were already plenty of such in the shops. Here in Istanbul there is not even a hint of winter yet:)
Well, I decided to spare the cookies for December and to spoil them a little with these flavours but in another form of sweets. I made this tasty gingerbread cake using this recipe. Then I cut the cake into squares, filled each with blackberry buttercream and frosted them with chocolate. That was a lot of chocolate!
Making these petit fours was a lot of fun, not tiring at all, just make sure you've got plenty of chocolate at hand and try to cut the cake really carefully, so that it does not crumble too much.
Gingerbread Cake
2 cups flour
10g baking powder
pinch of salt
1 full t.s. cinnamon
1 t.s. powdered ginger
1/2 cup butter
1 cup sugar
2 eggs
200ml milk
zest of 1 lemon
1/2 cup molasses
Mix dry ingredients together. In a standing mixer combine butter and sugar and beat until fluffier. Then add eggs, molasses, lemon zest. Now add dry ingredients and milk and beat until combined.
Grease 22cm square baking form and sprinkle with flour. Pour the batter into it and bake at 175C for about 35 minutes, until done. Let it cool completely. Cut the cake into 24 pieces. Get rid of any sticking crumbs.
Blackberry Buttercream
app. 5-6 tb.s. blackberry jam, blended with hand blender
app. 130g soft butter
pinch of salt
100-150g powdered sugar
1tb.s. whipped cream
Beat butter, adding jam until fluffy, add sugar, salt and cream. Using piping bag pipe some cream into the cetre of each square. Freeze the cakes during 30 minutes or longer.
Melt around 300g dark chocolate with 2tb.s. vegetable oil. Using a teaspoon, cover every cake with chocolate and freeze these petit fours until the chocolate is set, 15 minutes. Pipe some remaining cream on top of each cake. They can be served:)
Чем ближе приближаются Зимние Праздники, тем больше мне хочется приготовить что-то корично-имбирное:) С тех пор, как мы вернулись из Нидерландов, мои дети все просят и просят "спекулаас" и "пепернотен" праздничное печенье...я решла само печенье отложить до настоящего праздника...ну а пока побаловать их таким имбирным пирожным. Я приготовила тесто по этому рецепту, потом его нарезала на квадраты, сделала масляный ежевичный крем и при помощи кондитерского мешка начинила каждый кусок кремом. Шоколада понадобилось очень много, чтобы покрыть пирожные со всех сторон. Процесс приготовления мне понравился, было весело и шоколадно:)
Имбирный Пирог
2 стакана муки (по 200мг)
10г разрыхлителя
щепотка соли
1 полная чайная ложка корицы
1 ч.л. имбиря в порошке
1/2 стакана слив. масла, мягкого
1 стакан сахара
2 яйца
200мл молока
цедра 1 лимона
1/2 стакана мелассы/патоки/или меда
Смешайте сухие ингредиенты. В миске от миксера взбейте масло с сахаром, добавьте яйца, мелассу и цедру лимона. Всыпьте муку и влейте молоко. Перемешайте до однородности.
Вылейте тесто в смазанную и посыпаную мукой 22см, квадратную форму и выпекайте при 175С около 35 минут, до готовности.
Остудите полностью. Затем нарежте на 24 квадрата, убедитесь, чтобы на кусочках небыло крошек.
Ежевичный Крем
ок.5-6 столовых ложек ежевичного джема, пропустите через блендер
ок.130г мягкого масла
щепотка соли
ок.100-150г сахарной пудры
1ст.л. сливок
Взбейте масло, добавляя джем, затем всыпьте пудру, соль и сливки. Взбивайте до пышности.
При помощи кондитерского мешка запустите крем в каждый квадрат. Тепер поставьте все квадраты в морозилку на 30 минут минимум.
Растопите ок.300г темного шоколада с 2 ст.л. растительного масла. При помощи чайной ложки окунайте каждый кусочек в шоколад и отправьте их опять в морозилку, пока шоколад не застынет. При желании, украсьте оставшимся кремом.
Оля, опять ты нас балуешь чем-то невероятно ароматным и вкусным! Мне еще столько предстоит сделать по твоим рецептам! Очень-очень нравится!
ReplyDeleteОлечка, ну просто невероятно. Вкусно, красиво и очень ароматно!!
ReplyDelete