Spring has arrived! And basically all those flowers outside around my house inspired me to bake a flower cake. I did try to make it a bit lighter (in terms of calories), used light margarine and yoghurt...the icing is the sweetest part of it (and silky and aromatic too), the filling is pleasant and tangy, cake layers are tender and soft.
Enjoy the spring!:)
(Light) Butter Cake
3 cups flour
2x10g baking powder
pinch of salt
1 cup light margarine
2 cups sugar
rum essence
vanilla essence
4 eggs
1 cup buttermilk
Mix dry ingredients. In a separate bowl beat margarine and sugar until fluffy (it probably won't get too fluffy), add eggs one at a time, essences and buttermilk. Mix in flour mixture.
Grease and sprinkle with flour 2x23cm baking tins. Pour the dough into each and bake at 175 C during 25 minutes. Let them cool and trim the tops.
White Chocolate and Yoghurt Glaze
200 g white chocolate
40 ml cream
2 cups vanilla powdered sugar
pinch of salt
1 heaping tb.s. of a very thick yoghurt
Heat cream until almost boiling. Pour it over the chocolate and stir until it's melted. With a hand mixer beat the chocolate mixture, adding powdered sugar and yoghurt.
Prune Paste
320g prunes
hot water
1tb.s. powdered coffee + some strong sweet coffee for sprinkling the cake layers
Pour hot water with a spoon of coffee over the prunes so that it covers them. Microwave them for a minute. Drain in a couple of minutes. Blend until they form paste.
Sprinkle each cake layer on top with coffee (and some liqueur?), place first cake layer on a dish, spread prune paste over it. Add a layer of white chocolate glaze. Cover with the second cake layer (coffee sprinkled side down). Frost the cake with the glaze. It will drip a little, but that's OK. Place the cake into the fridge overnight or for several hours.
Prepare simple buttercream (I used about 250g butter and 250g vanilla powdered sugar + 1 tb.s. cream, add some rum or almond extract to the frosting). Divide the frosting into 4 parts and add chosen colour to each part.
First frost the sides of the cake if they are not equally covered. Refrigerate for 5 minutes.
Start piping flowers on top of the cake, refrigerate the cake every now and then, so that the cream does not begin to melt.
Enjoy!
Весна пришла! И, собственно, цветы, что выросли у нашего дома, меня вдохновили на такой цветочный тортик. Я попыталась сделать его полегче (в смысле каллорий)...использовала легкий маргарин и й огурт...самая сладко-каллорийная часть, это крем (он же и очень ароматный и шелковый), коржи получились мягкие, нежные, а начинка с приятной кислинкой.
Наслаждайтесь весной!
(Облегченные) Масляные Коржи
3 стакана муки
2x10 г разрыхлителя
щепотка соли
1 ст. легкого маргарина
2 ст. сахара
ромовая эссенция
ваниль
4 яйца
1 ст. сыворотки
Смешать сухие ингредиенты. Взбить маргарин с сахаром, добавить яйца и сыворотку. Всыпьте сухие ингредиенты. Смажьте маслом и присыпьте мукой 2 х 23цм формы для выпечки, вылейте тесто в каждую и выпекайте при 175С 25 минут. Остудите и подровняйте верх.
Глазурь из Белого Шоколада и Йогурта
200 г белого шоколада
40 мл сливок
2 ст. сахарной пудры с ванилином
щепотка соли
1полная ст.л. очень густого йогурта
Нагрейте сливки почти до кипения. Вылейте их к поломанному шоколаду и помешивая, дайте ему растаять. Взбивая, всыпьте пудру и йогурт.
Паста из Чернослива
320г чернослива
1ст.л. кофе в порошке
горячая вода + немного крепкого сладкого кофе для коржей (возможно с ликером)
Залейте чернослив кипятком с ложкой кофе и поставьте в микроволновку на минутку. Дайте ему немного постоят;, слейте жидкост/ Взбейте его блендером, до получения пасты.
Сбрызните кждый корж сверху кофе. На один из коржей намажьте пасту из чернослива. Сверху выложьте немного глазури из шоколада. Накройте вторым коржом, пропитанной стороной вниз. Покройте торт глазурью. Она будет немного капать, это не страшно. Поставьте торт в холодильник на ночь или пару часов.
Для украшения я использовала обычный маслянный крем (250г масла, 250г пудры с ванилином, ст.л. сливок, щепотка соли, ромовая и миндальная эссенция). Поделите крем на 4 части, добавляя выбранный цвет в каждую.
Нанестите на верх торта рисунок, не забывая торт периодически охлаждать в холодильнике, чтобы крем не начал подтаивать.
Наслаждайтесь!
Enjoy the spring!:)
(Light) Butter Cake
3 cups flour
2x10g baking powder
pinch of salt
1 cup light margarine
2 cups sugar
rum essence
vanilla essence
4 eggs
1 cup buttermilk
Mix dry ingredients. In a separate bowl beat margarine and sugar until fluffy (it probably won't get too fluffy), add eggs one at a time, essences and buttermilk. Mix in flour mixture.
Grease and sprinkle with flour 2x23cm baking tins. Pour the dough into each and bake at 175 C during 25 minutes. Let them cool and trim the tops.
White Chocolate and Yoghurt Glaze
200 g white chocolate
40 ml cream
2 cups vanilla powdered sugar
pinch of salt
1 heaping tb.s. of a very thick yoghurt
Heat cream until almost boiling. Pour it over the chocolate and stir until it's melted. With a hand mixer beat the chocolate mixture, adding powdered sugar and yoghurt.
Prune Paste
320g prunes
hot water
1tb.s. powdered coffee + some strong sweet coffee for sprinkling the cake layers
Pour hot water with a spoon of coffee over the prunes so that it covers them. Microwave them for a minute. Drain in a couple of minutes. Blend until they form paste.
Sprinkle each cake layer on top with coffee (and some liqueur?), place first cake layer on a dish, spread prune paste over it. Add a layer of white chocolate glaze. Cover with the second cake layer (coffee sprinkled side down). Frost the cake with the glaze. It will drip a little, but that's OK. Place the cake into the fridge overnight or for several hours.
Prepare simple buttercream (I used about 250g butter and 250g vanilla powdered sugar + 1 tb.s. cream, add some rum or almond extract to the frosting). Divide the frosting into 4 parts and add chosen colour to each part.
First frost the sides of the cake if they are not equally covered. Refrigerate for 5 minutes.
Start piping flowers on top of the cake, refrigerate the cake every now and then, so that the cream does not begin to melt.
Enjoy!
Весна пришла! И, собственно, цветы, что выросли у нашего дома, меня вдохновили на такой цветочный тортик. Я попыталась сделать его полегче (в смысле каллорий)...использовала легкий маргарин и й огурт...самая сладко-каллорийная часть, это крем (он же и очень ароматный и шелковый), коржи получились мягкие, нежные, а начинка с приятной кислинкой.
Наслаждайтесь весной!
(Облегченные) Масляные Коржи
3 стакана муки
2x10 г разрыхлителя
щепотка соли
1 ст. легкого маргарина
2 ст. сахара
ромовая эссенция
ваниль
4 яйца
1 ст. сыворотки
Смешать сухие ингредиенты. Взбить маргарин с сахаром, добавить яйца и сыворотку. Всыпьте сухие ингредиенты. Смажьте маслом и присыпьте мукой 2 х 23цм формы для выпечки, вылейте тесто в каждую и выпекайте при 175С 25 минут. Остудите и подровняйте верх.
Глазурь из Белого Шоколада и Йогурта
200 г белого шоколада
40 мл сливок
2 ст. сахарной пудры с ванилином
щепотка соли
1полная ст.л. очень густого йогурта
Нагрейте сливки почти до кипения. Вылейте их к поломанному шоколаду и помешивая, дайте ему растаять. Взбивая, всыпьте пудру и йогурт.
Паста из Чернослива
320г чернослива
1ст.л. кофе в порошке
горячая вода + немного крепкого сладкого кофе для коржей (возможно с ликером)
Залейте чернослив кипятком с ложкой кофе и поставьте в микроволновку на минутку. Дайте ему немного постоят;, слейте жидкост/ Взбейте его блендером, до получения пасты.
Сбрызните кждый корж сверху кофе. На один из коржей намажьте пасту из чернослива. Сверху выложьте немного глазури из шоколада. Накройте вторым коржом, пропитанной стороной вниз. Покройте торт глазурью. Она будет немного капать, это не страшно. Поставьте торт в холодильник на ночь или пару часов.
Для украшения я использовала обычный маслянный крем (250г масла, 250г пудры с ванилином, ст.л. сливок, щепотка соли, ромовая и миндальная эссенция). Поделите крем на 4 части, добавляя выбранный цвет в каждую.
Нанестите на верх торта рисунок, не забывая торт периодически охлаждать в холодильнике, чтобы крем не начал подтаивать.
Наслаждайтесь!
Оля, волшебно красивый торт!
ReplyDeleteSpasibo bol'shoe!:)
DeleteКакое буйство красок (в хорошем смысле)! Ура весне!:)
ReplyDeleteКакой великолепие!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Торт просто поражает цветом, оформлением!! Олечка, он волшебный!!!!
ReplyDeleteSpasibo vam! tak priyatno imenno ot Vas slyshat!:)
Delete