This cake is amazing! It's tender, fluffy, moist, light, fruity...very summery indeed! The yellow cake is delicious as it is even without anything on top, but I paired it with this light banana soufflé, some sour-sweet raspberry jam and creamy coconut frosting. A real delight!
Yellow cake (source)
2 cups AP flour
1 1/4 cup sugar
10g baking powder
1 t.s. salt
1/2 cup soft butter
1 cup milk
2 eggs
vanilla
Preheat oven to 175C. Mix dry ingredients. Add butter, milk and eggs. Beat until creamy, add vanilla. Pour the batter into two 20cm forms covered with baking paper. Bake each cake during 30-35 minutes until done. Cool on a wire rack.
Banana soufflé
3 large bananas, blended into purée
25ml lemon juice
1 full tb.s. gelatine, soaked in some cold water
35g sugar
2 tb.s. coconut liqueur
Place banana purée, lemon juice and sugar into a small pan and heat it, stirring occasionally, until first bubble appears. Set aside. Add soaked gelatine, whip and add liqueur or rum.
Set the soufflé into fridge, but watch it, so that it does not harden completely.
Trip the tops of each cake. Spread already slightly hardened soufflé over one layer of cake. Spread some raspberry jam over the soufflé. Cover with another cake.
Open a refrigerated can of coconut milk, collect all the creamy top part, leaving watery part on the bottom. Whip the cream with some vanilla powdered sugar. Spread the whipped coconut cream over the top of the cake. Refrigerate.
Vanilla Meringue Buttercream
160 g sugar
60ml water
2 egg whites
100-150 g softened butter
vanilla and rum extracts
grated coconut to decorate the sides of the cake
Cook water with sugar during 10 minutes, until syrup thickens. Beat egg whites until fluffy, slowly pour the syrup into egg whites, beating all the time. Continue for around 5 more minutes, until firm picks form.
Beat soft butter and add it to the meringue. Beat until silky. Cover with this cream sides of the cake.
Refrigerate during several hours. Enjoy!
Этот торт изумительный!Он нежный, легкий, фруктовый..по-настоящему летний! Коржи вкусные даже сами по себе, но я добавила к ним это легкое банановое суфле, немного малинового джема и кокосовый крем. Обьедение!:)
Коржи
2 стакана муки
10г разрыхлителя
1 1/4 ст сахара
1 ч.л. соли
1/2 ст. масла
1 ст. молока
2 яйца
ванилин
Смешать сухие ингредиенты. Добавить масло, молоко и яйца, ванилин. Взбить до получения кремовообразной массы. Духовка 175С. Вылить тесто в две 20см формы, проложенные бумагой для выпечки. Выпекать каждую ок. 35 минут. Остудить полностью, подровнять верх.
Банановое суфле
3 крупных банана, взбить в пюре
25мл лимонного сока
35г сахара
2 ст.л. кокосового ликера/рома
1 полная ст.л. желатина
В кастрюльке закипятить бананы, сахар, сок. Снять с огня, добавить желатин и ром. Взбить. Охладить, но не до полного застывания.
Один из коржей смазать банановым суфле, сверху намазать немного малиновпгп джема, накрыть другим коржом. Открыть кокосовое молоко (из холодильника). Снять только застывший, сливочный слой кокосового молока. Взбить его с небольшим кол-вом сахарной ванильной пудры. Нанести кокосовый крем на верх торта. Остудить.
Ванильный Белково-Масляный крем
160г сахара
60мл воды
2 белка
100-150г мягкого слив. масла
кокосовая стружка для посыпки боков торта
Сварить сироп из воды и сахара, около 10 минут. Взбить белки до легкой пены, постепенно начать вливать сироп и продолжать взбивать около 5 минут, до образования плотных пиков. Вбить в этот крем масло. Намазать им бока торта, посыпать стружкой. Охладить в течении нескольких часов. Наслаждайтесь!
Красавец!!!!!!!! Уверена вкусный!!!!!!!!!!
ReplyDelete