This cake is lighter version of already quite healthy carrot cake. There is no butter in this recipe and frosting is made with drained Greek yogurt with lemon zest. It is moist, but soft, absolutely lovely texture, I'm sure I'll make it again it not even once.
2 cups (x200ml) grated carrots
115g whole wheat flour
115g regular flour
1.5 t.s. baking powder
2 eggs
140ml plain yogurt
100gr sugar
cinnamon
150g prunes, cut in halves
80g poppy seeds
zest of 1 small lemon
butter for greasing
Frosting
300ml drained Greek yogurt
zest of 1 small lemon or lime
app.50g powdered sugar
Preheat oven to 140C. Grease 20x20cm baking form with butter.
Mix flours, soda, cinnamon and poppy seeds. In another bowl combine 1 egg + egg yolk, sugar and yogurt. Beat until pale.
Add wet ingredients into dry, add carrots and prunes into the mixture. Whisk egg white until soft peaks and add to the mixture. Transfer the batter into baking form, level and bake for 65-70 minutes, until skewer comes out clean.
When the cake cooled off, spread drained Greek yogurt, mixed with powdered sugar and lemon zest.
PS I made it also with buckwheat flour and no sugar or eggs, replacing them with flax seed egg and ading extra dry fruit and mashed banana. Worked great, just the texture was a bit more chewy.
Этот пирог является облегченной версией морковного пирога. В нем нет масла, а крем сделан из греческого йогурта с лимонной цедрой. Он влажный, мягкий, очень вкусный! Я уверена, что буду делать этот пирог еще не раз.
2 ст. (по 200мл)натертой моркови
115г муки цельнозерновой
115г обычной
1,5ч.л. разрыхлителя
2 яйца
140мл йогурта
100г сахара
корица
150г чернослива, нарезаного
80г мака
цедра 1 лимона
масло для смазывания
крем
300мл отвешеного греческого йогурта
цедра 1 лимона или лайма
ок.50г сахарной пудры
Духовк 140С. Смазать форму (20х20см). Смешать муку, разрыхлитель, корицу и мак. В другой миске 1 яйцо, 1 желток, сахар и йогурт. Взбивать, пока не посветлеет. Вмешать мокрое ингредиенты в сухие, добавить морковь и чернослив. Вылить тесто в форму, разровнять и печь ок.65-70 минут. Когда пирог остынет, смазать его кремом.
2 cups (x200ml) grated carrots
115g whole wheat flour
115g regular flour
1.5 t.s. baking powder
2 eggs
140ml plain yogurt
100gr sugar
cinnamon
150g prunes, cut in halves
80g poppy seeds
zest of 1 small lemon
butter for greasing
Frosting
300ml drained Greek yogurt
zest of 1 small lemon or lime
app.50g powdered sugar
Preheat oven to 140C. Grease 20x20cm baking form with butter.
Mix flours, soda, cinnamon and poppy seeds. In another bowl combine 1 egg + egg yolk, sugar and yogurt. Beat until pale.
Add wet ingredients into dry, add carrots and prunes into the mixture. Whisk egg white until soft peaks and add to the mixture. Transfer the batter into baking form, level and bake for 65-70 minutes, until skewer comes out clean.
When the cake cooled off, spread drained Greek yogurt, mixed with powdered sugar and lemon zest.
PS I made it also with buckwheat flour and no sugar or eggs, replacing them with flax seed egg and ading extra dry fruit and mashed banana. Worked great, just the texture was a bit more chewy.
Этот пирог является облегченной версией морковного пирога. В нем нет масла, а крем сделан из греческого йогурта с лимонной цедрой. Он влажный, мягкий, очень вкусный! Я уверена, что буду делать этот пирог еще не раз.
2 ст. (по 200мл)натертой моркови
115г муки цельнозерновой
115г обычной
1,5ч.л. разрыхлителя
2 яйца
140мл йогурта
100г сахара
корица
150г чернослива, нарезаного
80г мака
цедра 1 лимона
масло для смазывания
крем
300мл отвешеного греческого йогурта
цедра 1 лимона или лайма
ок.50г сахарной пудры
Духовк 140С. Смазать форму (20х20см). Смешать муку, разрыхлитель, корицу и мак. В другой миске 1 яйцо, 1 желток, сахар и йогурт. Взбивать, пока не посветлеет. Вмешать мокрое ингредиенты в сухие, добавить морковь и чернослив. Вылить тесто в форму, разровнять и печь ок.65-70 минут. Когда пирог остынет, смазать его кремом.
No comments:
Post a Comment
I'm always glad to hear back from you!