Delicious Tuscan grape flatbread, traditionally made for celebration of grape harvest. Wine grapes should be used here. I used seedless green grapes- they don't have exactly the same flavour, though. Anise seeds or rosemary can be used for the additional flavour. I made double portion and used 50% of whole wheat flour.
350g wheat flour
350g whole wheat flour
2x10g packs of dry yeast
2 t.s. salt
4tb.s. sugar
350ml lukewarm water
app.1/3 cup olive oil
app.800g seedless grapes
1t.s. dry rosemary
Combine flours, sugar, salt and yeast, add water and oil, mix well for several minutes. Grease with oil a big bowl, place the dough inside, cover with plastic and let it rise for 60-80 minutes.
Cut grapes in half (if they are big), mix them with little sugar.
Divide the dough into 2 parts, roll one half out and transfer it onto baking tray, scatter 3/4 grapes over, do the same with the other half of the dough, place it in top of the first one, pinch to seal, brush with olive oil and scatter the rest of grapes and rosemary on top. Sprinkle some sugar. Allow it to stand for some 20 minutes.
Oven 200C, bake for about 30 minutes. Serve warm, cut into squares.
Вкусный тосканский хлеб/лепешка, традиционно его готовят на празднование урожая винограда. В рецепте используют винный виноград. Я брала киш миш, хотя у них не совсем тот вкус.
Для дополнительного вкуса добавляют розмарин или анис. Тут я сделала двойную порцию и использовала 50% цельнозерновой муки.
350г обычной муки + на раскатку
350г цельнозерновой
2х10г сухих дрожжей
2ч.л. соли
4ст.л. сахара
250г теплой воды
ок.1/3 ст. оливкового масла
ок.800г винограда без костей (если крупный, нарезать пополам)
1 ложка сухого розмарина
Смешатъ муку, дрожжи, сахар, соль, добавить масло и воду и вымешивать тесто несколько минут. Смазать маслом большую миску и поставить тесто подниматься на час. Виноград помыть и пересыпать небольшим кол-вом сахара.
Тесто поделить на 2 части. Одну раскатать, перенести на смазанный протвень, распределить 3/4 винограда. Раскатать другую частъ теста и положить сверху, защипнуть края. Смазать оливковым маслом верх и положить остальной виноград. Дать постоятъ минут 20.
Духовка 200С, выпекать 30 минут. Подавать теплым порезать на квадраты.
350g wheat flour
350g whole wheat flour
2x10g packs of dry yeast
2 t.s. salt
4tb.s. sugar
350ml lukewarm water
app.1/3 cup olive oil
app.800g seedless grapes
1t.s. dry rosemary
Combine flours, sugar, salt and yeast, add water and oil, mix well for several minutes. Grease with oil a big bowl, place the dough inside, cover with plastic and let it rise for 60-80 minutes.
Cut grapes in half (if they are big), mix them with little sugar.
Divide the dough into 2 parts, roll one half out and transfer it onto baking tray, scatter 3/4 grapes over, do the same with the other half of the dough, place it in top of the first one, pinch to seal, brush with olive oil and scatter the rest of grapes and rosemary on top. Sprinkle some sugar. Allow it to stand for some 20 minutes.
Oven 200C, bake for about 30 minutes. Serve warm, cut into squares.
Вкусный тосканский хлеб/лепешка, традиционно его готовят на празднование урожая винограда. В рецепте используют винный виноград. Я брала киш миш, хотя у них не совсем тот вкус.
Для дополнительного вкуса добавляют розмарин или анис. Тут я сделала двойную порцию и использовала 50% цельнозерновой муки.
350г обычной муки + на раскатку
350г цельнозерновой
2х10г сухих дрожжей
2ч.л. соли
4ст.л. сахара
250г теплой воды
ок.1/3 ст. оливкового масла
ок.800г винограда без костей (если крупный, нарезать пополам)
1 ложка сухого розмарина
Смешатъ муку, дрожжи, сахар, соль, добавить масло и воду и вымешивать тесто несколько минут. Смазать маслом большую миску и поставить тесто подниматься на час. Виноград помыть и пересыпать небольшим кол-вом сахара.
Тесто поделить на 2 части. Одну раскатать, перенести на смазанный протвень, распределить 3/4 винограда. Раскатать другую частъ теста и положить сверху, защипнуть края. Смазать оливковым маслом верх и положить остальной виноград. Дать постоятъ минут 20.
Духовка 200С, выпекать 30 минут. Подавать теплым порезать на квадраты.
No comments:
Post a Comment
I'm always glad to hear back from you!