ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Saturday, April 28, 2012

Gevulde Speculaas Cake/Пирог Спекулас с Миндалем

I was asked to prepare something from Dutch cuisine for my daughter's theme event at kindergarten. So I thought that this spicy cookie dough cake with sweet almond paste filling would be a good treat for the kids.

Traditionally such spicy baked goods where baked for December 5, Sinterklaas holiday, but nowadays they are available all year round. Usually served with coffee or tea.



Dough:

2 cups (x200ml) AP flour
10g baking powder
pinch of salt
150-180g sugar (take 1 cup if using brown sugar)
2 tb.s. of mixed spiced (cinnamon, nutmeg, white pepper, cloves, ginger)
2-3 tb.s. milk
1 egg yolk + one more for brushing
10 tb.s. butter (room temperature)

Filling:

1 cup (200ml) raw almonds
1 cup vanilla powdered sugar
almond extract
1 egg white

Sift flour, soda, salt, add spices. Cut butter with knife, add to the flour together with yolk and milk. Form a ball and wrap in plastic to chill.

Place almonds into a bowl and pour hot water over them, let them stand for 10 minutes. Then remove the skins (I actually prefer using almond paste with the skins on). Blend nuts with sugar, extract and egg white until mixture has texture of paste.

Divide the dough into 2 parts, roll one part between layers of plastic, cover with it greased 20-22cm springform (if using smaller form you'll have some dough left for several cookies). Spread almond paste and cover with another layer of dough. Brush with yolk and bake for 35 minutes at 160C.

Let the cake cool completely, then cut it and serve.


В детском саду моей старшей дочки меня попросили приготоить что-то из голландской кухни для их тематического мероприятия. Я подумала, что этот пряный рассыпчатый пирог со сладкой миндальной начинкой станет хорошим угощением для детей.

Традиционно такая пряная выпечка готовилась к 5 декабря, дню св. Николая, но сейчас она доступна круглый год. И обычно подается к кофе или чаю.



Тесто:

2 стакана (х200мл) обычной муки
10г разрыхлителя
щепотка соли
150-180г сахара (берите 200г, если используете коричневый сахар)
2 ст.л. смеси из специй (корица, мускатный орех, белый перец, гвоздика, имбирь)
2-3 ст.л. молока
1 желток + еще один для верха
10 ст.л. слив. масла (комнатной темп.)


Начинка:

1 стакан (200мл) сырого миндаля
1ст. ванильной сахарной пудры
миндальная эссенция
1 белок


Просеять муку, соду, соль и специи. Порезать масло ножем, добавить к муке вместе с желтком и молоком. Сформировать шар и охладить.

Залить миндаль горячей водой и дать постоять. Снять кожицы с орехов (хотя я люблю их с кожецей), размолоть в блендере с белком и сахаром до получения пасты.

Разделить тесто на 2 части, раскатать каждую между 2 слоями полиэтилена, накрыть одним пластом смазанную 20-22см разъемную форму (если форма поменьше, то останеться немного теста на печенье). Намазать на тесто миндальную массу. Накрыть другим пластом теста и смазать желтком, украсить миндалем. Выпекать при 160С 35 минут.

Вынуть только после того, как остынет и нарезать.


No comments:

Post a Comment

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...