It is well known, that this dessert can be made in variations. What I suggest here is a very fragrant classical tiramisu, where no raw eggs are used. Similar version is here, but this one is superior, to my mind, it takes a bit more time to prepare, but you won't regret a minute after tasting this heavenly dessert.
Recipe slightly adapted from here.
I did not use any alcohol here, as children where going to try it too.
1,5 packs savoiardi cookies (about 34-36)
1 cup strong coffee + app.70g sugar + rum extract
200ml mascarpone cream + 1tb.s. vanilla powdered sugar
For the zabaglione:
2 egg yolks
3tb.s. sugar
vanilla extract
60ml coffee (here you could use Marsala....)
1 t.s. lemon zest
rum extract (no need, if using alcohol)
Mix yolks, sugar, coffee in a small stainless steel pan, whisking all the time on low heat cook for several minutes, until thickens. Add zest, rum extract and vanilla. Set into the fridge.
For the pastry cream:
1 egg yolk
3tb.s. sugar
1tb.s. flour
vanilla extract
175ml milk
1t.s. lemon zest
Bring milk to boil. Mix yolk, flour and sugar and pour some of the hot milk into it, stir well and combine yolk mixture with the rest of milk, whisking all the time on low heat until thickens. Add zest and vanilla. Chill.
Whip 200ml (35%) cream with 3tb.s. vanilla powdered sugar until stiff.
1. Prepare 20x20cm bowl, cover it with plastic wrap (this helps if you want to take tiramisu out and properly cut it for serving).
2. Dip quickly one by one cookies in coffee and place them in a single layer into the prepared bowl.
3. Combine gently zabaglione, pastry cream, mascarpone and fold in whipped cream.
4. Using spatula cover first layer of cookies with 1/3 of prepared cream.
5. Place another layer of diped in coffee cookies and cover with cream (repeat, creating 3 layers).
Now this can be cooled in the fridge before serving or even frozen. The day you want to serve it, defrost tiramisu in the fridge and then sift some cocoa powder on top.
Хорошо известно, что существует множество вариантов приготовления этого десерта. Я предлагаю здесь очень ароматный классический тирмису, где не используются сырые яйца. Подобная версия была уже тут на моем блоге. но этот десерт, на мой взгляд, более продвинутый, занимает немного больше времени, но жалеть об этом я ни стала!
Рецепт адаптирован отсюда.
Я не использовала алкоголь потому, что дети тоже пробовали.
1,5 пачки печенья савоярди (ок. 34-36 штук)
1 чашка крепкого кофе + 70г сахара + екстракт рома
200мл маскарпоне + 1 ст.л. ванильной сахарной пудры
Для сабайон:
2 желтка
3ст.л. сахара
ваниль
60мл кофе (или Марсала...)
1ч.л. лимонной цедры
екстракт рома (не нужен, если брать Марсалу)
Соединить желтки, сахар, кофе в маленькой кастрюле с антипригарным покрытием и помешивая заварить крем. Добавить цедру и ваниль. Охладить полностью.
Для заварного крема:
1 желток
3ст.л. сахара
1ст.л. муки
ванильный екстракт
175мл молока
1ч.л. цедры лимона
Нагреть молоко. Смешать желтки с сахаром и мукой, влить в них немного молока, размешать и соединить с остальным молоком, заварить до загустения. Добавить цедру и ваниль. Охладить.
Взбить 200мл сливок (35%) с 3ст.л. ванильной сахарной пудры до пиков.
1. Приготовьте форму 20х20см, покройте пищевой пленкой (это поможет потом вынуть тирамису из формы и нарезать на порции)
2. Быстро обмакнуть печенье одно за другим в кофе и выложить одним слоем в приготовленную форму
3. Соединить сабайон, заварной крем и маскарпоне и вмешать взбитые сливки
4. Используя спатулу, выложить крем на печенье (1/3)
5. Выложить второй слой печенья на крем и намазать кремом (всего 3 слоя)
Теперь можно охладить десерт в холодильнике или же можно его заморозить. В день подачи на стол, разморозьте тирамису в холоильнике, затем посыпьте сверху какао.
Recipe slightly adapted from here.
I did not use any alcohol here, as children where going to try it too.
1,5 packs savoiardi cookies (about 34-36)
1 cup strong coffee + app.70g sugar + rum extract
200ml mascarpone cream + 1tb.s. vanilla powdered sugar
For the zabaglione:
2 egg yolks
3tb.s. sugar
vanilla extract
60ml coffee (here you could use Marsala....)
1 t.s. lemon zest
rum extract (no need, if using alcohol)
Mix yolks, sugar, coffee in a small stainless steel pan, whisking all the time on low heat cook for several minutes, until thickens. Add zest, rum extract and vanilla. Set into the fridge.
For the pastry cream:
1 egg yolk
3tb.s. sugar
1tb.s. flour
vanilla extract
175ml milk
1t.s. lemon zest
Bring milk to boil. Mix yolk, flour and sugar and pour some of the hot milk into it, stir well and combine yolk mixture with the rest of milk, whisking all the time on low heat until thickens. Add zest and vanilla. Chill.
Whip 200ml (35%) cream with 3tb.s. vanilla powdered sugar until stiff.
1. Prepare 20x20cm bowl, cover it with plastic wrap (this helps if you want to take tiramisu out and properly cut it for serving).
2. Dip quickly one by one cookies in coffee and place them in a single layer into the prepared bowl.
3. Combine gently zabaglione, pastry cream, mascarpone and fold in whipped cream.
4. Using spatula cover first layer of cookies with 1/3 of prepared cream.
5. Place another layer of diped in coffee cookies and cover with cream (repeat, creating 3 layers).
Now this can be cooled in the fridge before serving or even frozen. The day you want to serve it, defrost tiramisu in the fridge and then sift some cocoa powder on top.
Хорошо известно, что существует множество вариантов приготовления этого десерта. Я предлагаю здесь очень ароматный классический тирмису, где не используются сырые яйца. Подобная версия была уже тут на моем блоге. но этот десерт, на мой взгляд, более продвинутый, занимает немного больше времени, но жалеть об этом я ни стала!
Рецепт адаптирован отсюда.
Я не использовала алкоголь потому, что дети тоже пробовали.
1,5 пачки печенья савоярди (ок. 34-36 штук)
1 чашка крепкого кофе + 70г сахара + екстракт рома
200мл маскарпоне + 1 ст.л. ванильной сахарной пудры
Для сабайон:
2 желтка
3ст.л. сахара
ваниль
60мл кофе (или Марсала...)
1ч.л. лимонной цедры
екстракт рома (не нужен, если брать Марсалу)
Соединить желтки, сахар, кофе в маленькой кастрюле с антипригарным покрытием и помешивая заварить крем. Добавить цедру и ваниль. Охладить полностью.
Для заварного крема:
1 желток
3ст.л. сахара
1ст.л. муки
ванильный екстракт
175мл молока
1ч.л. цедры лимона
Нагреть молоко. Смешать желтки с сахаром и мукой, влить в них немного молока, размешать и соединить с остальным молоком, заварить до загустения. Добавить цедру и ваниль. Охладить.
Взбить 200мл сливок (35%) с 3ст.л. ванильной сахарной пудры до пиков.
1. Приготовьте форму 20х20см, покройте пищевой пленкой (это поможет потом вынуть тирамису из формы и нарезать на порции)
2. Быстро обмакнуть печенье одно за другим в кофе и выложить одним слоем в приготовленную форму
3. Соединить сабайон, заварной крем и маскарпоне и вмешать взбитые сливки
4. Используя спатулу, выложить крем на печенье (1/3)
5. Выложить второй слой печенья на крем и намазать кремом (всего 3 слоя)
Теперь можно охладить десерт в холодильнике или же можно его заморозить. В день подачи на стол, разморозьте тирамису в холоильнике, затем посыпьте сверху какао.
О, такой тирамису я точно не знаю! Крем очень интересный, не сомневаюсь, что вкусно и нежно:)
ReplyDelete@Вениамин :) spasibo, Veniamin! Dejstvitel'no, ochen' nezhno i aromatno!
ReplyDelete