Living in Turkey I definitely do not need to make my own lokum:) Though, for me it was kind of a challenge. Actually, I thought preparation was much more difficult. Since I have chocolate addicts in the family their choice was evident. Chocolate Turkish delight! Who doesn't like pistachio-chocolate combination? With addition of rose water! I recently saw something like this in the shop by the way....so I decided to make at home similar one. Based on this recipe.
2,5 cups (250ml) hot water
1/4 cup powdered gelatine
2 cups sugar
3/4 cup corn flour
1 cup vanilla powdered sugar
1tb.s. lemon juice
vanilla bourbon
1 tb.s. rose water
app.1/2 cup pistachios or more
80g bitter chocolate
cocoa powder + some espresso
Dissolve gelatine in hot water. Add 2 cups sugar and heat on low until thickens a bit. Set aside, sift corn flour, add powdered vanilla sugar and chopped chocolate. Heat again stirring all the way. Do not boil.
Take from fire, pour rose water, lemon juice, nuts and bourbon vanilla.
Grease 24x24cm (brownie) baking form and line with baking paper (overhanging). Pour prepared mixture into this form, let it cool and refrigerate until firm.
Using hot knife cut lokum into desired squares, dust in cocoa-espresso powder.
Perfect lokum to accompany your cup of coffee is ready!:)
Живя в Турции мне уж точно не нужно делать лукум самой:) Однако, мне было интересно попробовать приготовить его. Вообще-то, я думала будет сложнее. Так как у меня дома шоколадоголики, выбор был очевидным. Шоколадный лукум! Кому не нравится шоколадно-фисташковая комбинация? С добавлением розовой воды! Недавно видела в магазине, кстати, нечто похожее...и решила дома повторить. Основан на этом рецепте.
2,5 стакана (по 250мл) горячей воды
1/4 стакана желатина в порошке
2 стакана сахара
3/4 ст. кукурузнои муки
1 ст. ванильной сахарной пудры
1ст.л. лимонного сока
бурбон ванилин
1 ст.л. розовой воды
ок. 1/2 ст. фисташек (или больше)
80г темного шоколада
какао и еспрессо для посыпки
Развести желатин в горячей воде. Добавить 2 ст. сахара и нагреть на малом огне, пока не станет гуще. Отставить, просеять муку, ванильный сахар, шоколад. Нагреть помешивая, не кипятить! Снять с огня, влить розовую воду, сок лимона, орехи и ваниль.
Смазать 24х24 форму маслом, проложить бумагой для выпечки (края пускай свисают). Вылить подготовленную жидкость в форму, остудить и отправить в холодильник.
Горячим ножем нарезать лукум на кубики, пересыпать какао с эспрессо.
Вкусный лукум к Вашему кофе готов!:)
2,5 cups (250ml) hot water
1/4 cup powdered gelatine
2 cups sugar
3/4 cup corn flour
1 cup vanilla powdered sugar
1tb.s. lemon juice
vanilla bourbon
1 tb.s. rose water
app.1/2 cup pistachios or more
80g bitter chocolate
cocoa powder + some espresso
Dissolve gelatine in hot water. Add 2 cups sugar and heat on low until thickens a bit. Set aside, sift corn flour, add powdered vanilla sugar and chopped chocolate. Heat again stirring all the way. Do not boil.
Take from fire, pour rose water, lemon juice, nuts and bourbon vanilla.
Grease 24x24cm (brownie) baking form and line with baking paper (overhanging). Pour prepared mixture into this form, let it cool and refrigerate until firm.
Using hot knife cut lokum into desired squares, dust in cocoa-espresso powder.
Perfect lokum to accompany your cup of coffee is ready!:)
Живя в Турции мне уж точно не нужно делать лукум самой:) Однако, мне было интересно попробовать приготовить его. Вообще-то, я думала будет сложнее. Так как у меня дома шоколадоголики, выбор был очевидным. Шоколадный лукум! Кому не нравится шоколадно-фисташковая комбинация? С добавлением розовой воды! Недавно видела в магазине, кстати, нечто похожее...и решила дома повторить. Основан на этом рецепте.
2,5 стакана (по 250мл) горячей воды
1/4 стакана желатина в порошке
2 стакана сахара
3/4 ст. кукурузнои муки
1 ст. ванильной сахарной пудры
1ст.л. лимонного сока
бурбон ванилин
1 ст.л. розовой воды
ок. 1/2 ст. фисташек (или больше)
80г темного шоколада
какао и еспрессо для посыпки
Развести желатин в горячей воде. Добавить 2 ст. сахара и нагреть на малом огне, пока не станет гуще. Отставить, просеять муку, ванильный сахар, шоколад. Нагреть помешивая, не кипятить! Снять с огня, влить розовую воду, сок лимона, орехи и ваниль.
Смазать 24х24 форму маслом, проложить бумагой для выпечки (края пускай свисают). Вылить подготовленную жидкость в форму, остудить и отправить в холодильник.
Горячим ножем нарезать лукум на кубики, пересыпать какао с эспрессо.
Вкусный лукум к Вашему кофе готов!:)
Wow that's a wonderfull blog having all details & helpful. Rose Turkish Delight
ReplyDelete