This is an easy and no bake version of Opera Cake. A very tasty layered with coffee buttercream and chocolate ganache cake.
This recipe I found in French cooking magazine some time ago, it was described in a simple way and there was no baking required, so I just had to write it down! Recently I rediscovered this piece of paper again in my kitchen drawer and decided to try it out. Who wants to stay in hot kitchen in summer anyway...
I suggest to make it in the evening and let it sit overnight. Recipe with minor changes.
Ganache:
150ml vanilla pastry cream (recipe below)
80g bitter chocolate
Melt chocolate and mix with cream.
Espresso Crème:
150ml vanilla pastry cream
2t.s. espresso powder
180g butter
50-100g powdered sugar (depending how sweet you prefer)
Beat butter and add cream with espresso powder in it. Mix in powdered sugar.
Cake:
36 Petit Beurre cookies or maybe Graham Crackers
almond extract
1/3 cup strong sweet coffee
On baking paper place 1 layer of cookies (3x4), sprinkle with coffee, cover with 1/2 coffee cream. Then another cookie layer, sprinkle with coffee and cover with chocolate ganache. Another cookie layer, sweet coffee and coffee cream. Refrigerate until firm enough.
Frosting:
80g dark chocolate
1tb.s. olive oil
Melt chocolate, add oil. Spread over the cake and let it set in the fridge again before cutting and serving. Take the cake out, let it stand for 5-10 minutes to get warmer and then cut into serving portions.
Vanilla pastry cream:
3 egg yolks
3tb.s. sugar
250ml whole milk
2 tb.s. flour
vanilla
Это версия торта Опера без выпечки, очень легкая. Вкусный миндальный торт с прослойками кофейного масляно-заварного крема и шоколадного ганаша.
Этот рецепт я нашла какое-то время назад в французском кулинарном журнале; он был так просто описан и, к тому же, не требовалось его выпекать, поэтому я сразу рецепт записала. А недавно вновь нашла эту бумажку в яшике стола и решила испробовать. В любом случае, кто хочет стоять в жаркой кухне летом...
Я рекомендую приготовить его вечером и дать ему постоять ночь. Рецепт с небольшими практическими изменениями.
Ганаш:
150мл ванильного заварного крема (рецепт внизу)
80г темного шоколада
Растопить шоколад и смешать с кремом.
Крем эспрессо:
150мл ванильного заварного крема
2ч.л. сухого кофе
180г слив. масла
50-100г сахарной пудры (по вкусу)
Взбить масло с кремом, добавить еспрессо и пудру.
Торт:
36 штук рассыпчатого масляного печенья (типа крекер)
екстракт миндаля
1/3 стакана крепкого кофе
В форму на бумагу выложить одним слоем печенье (3х4 штуки), побрызгать кофе, смазать половиной кофейного крема, затем опять печенье, кофе и шоколадный ганаш (весь). Опять печенье, кофе и остаток кофейного крема. Разровнять и охладить в холодильнике.
Покрытие:
80г темного шоколада
аст.л. оливкового масла
Растопить шоколад, добавить масло, размешать и аккуратно покрыть торт. Опять охладить.
This recipe I found in French cooking magazine some time ago, it was described in a simple way and there was no baking required, so I just had to write it down! Recently I rediscovered this piece of paper again in my kitchen drawer and decided to try it out. Who wants to stay in hot kitchen in summer anyway...
I suggest to make it in the evening and let it sit overnight. Recipe with minor changes.
Ganache:
150ml vanilla pastry cream (recipe below)
80g bitter chocolate
Melt chocolate and mix with cream.
Espresso Crème:
150ml vanilla pastry cream
2t.s. espresso powder
180g butter
50-100g powdered sugar (depending how sweet you prefer)
Beat butter and add cream with espresso powder in it. Mix in powdered sugar.
Cake:
36 Petit Beurre cookies or maybe Graham Crackers
almond extract
1/3 cup strong sweet coffee
On baking paper place 1 layer of cookies (3x4), sprinkle with coffee, cover with 1/2 coffee cream. Then another cookie layer, sprinkle with coffee and cover with chocolate ganache. Another cookie layer, sweet coffee and coffee cream. Refrigerate until firm enough.
Frosting:
80g dark chocolate
1tb.s. olive oil
Melt chocolate, add oil. Spread over the cake and let it set in the fridge again before cutting and serving. Take the cake out, let it stand for 5-10 minutes to get warmer and then cut into serving portions.
Vanilla pastry cream:
3 egg yolks
3tb.s. sugar
250ml whole milk
2 tb.s. flour
vanilla
Это версия торта Опера без выпечки, очень легкая. Вкусный миндальный торт с прослойками кофейного масляно-заварного крема и шоколадного ганаша.
Этот рецепт я нашла какое-то время назад в французском кулинарном журнале; он был так просто описан и, к тому же, не требовалось его выпекать, поэтому я сразу рецепт записала. А недавно вновь нашла эту бумажку в яшике стола и решила испробовать. В любом случае, кто хочет стоять в жаркой кухне летом...
Я рекомендую приготовить его вечером и дать ему постоять ночь. Рецепт с небольшими практическими изменениями.
Ганаш:
150мл ванильного заварного крема (рецепт внизу)
80г темного шоколада
Растопить шоколад и смешать с кремом.
Крем эспрессо:
150мл ванильного заварного крема
2ч.л. сухого кофе
180г слив. масла
50-100г сахарной пудры (по вкусу)
Взбить масло с кремом, добавить еспрессо и пудру.
Торт:
36 штук рассыпчатого масляного печенья (типа крекер)
екстракт миндаля
1/3 стакана крепкого кофе
В форму на бумагу выложить одним слоем печенье (3х4 штуки), побрызгать кофе, смазать половиной кофейного крема, затем опять печенье, кофе и шоколадный ганаш (весь). Опять печенье, кофе и остаток кофейного крема. Разровнять и охладить в холодильнике.
Покрытие:
80г темного шоколада
аст.л. оливкового масла
Растопить шоколад, добавить масло, размешать и аккуратно покрыть торт. Опять охладить.
I keep seeing recipes of opera cakes and they look amazing, so does yours. The fact is when I see all those layers it scares me, but your recipe doesn't look too hard to make. Thanks for sharing.
ReplyDeleteH! I was thinking exactly the same before I found this recipe!:) Hope you give it a try now...it's sooo good!
DeleteWow, this cake is amazing! It's so intricate and complex, but I am sure it is worth the effort. All these layers and textures must taste heavenly together. I am definitely adding this recipe to my wish list.
ReplyDeleteI would like to invite you to share this post (and other posts :-) ) on a new photo based recipe sharing site that launched only last week. The idea is simple: all recipe photographs are published within minutes of submission. And, of course, the images link back to the author's site.
It's called RecipeNewZ (with Z) - http://recipenewz.com
I hope you get a chance to visit and to share some of your delicious posts with our viewers. It would be a pleasure to have you on board :-)
Здравствуйте.А как сделать заварной крем.Спасибо.Анна.
ReplyDeleteDobryj vecher. Nagret' 250ml moloka, otdel'no vzbit' 3 zheltka, 2 st.l. muki i 3 st.l. sahara. Kogda moloko ochen' goryachee, vlejte nemnogo v zheltki, postoyanno pomeshivaya, zatem vylejte yaichnuyu smes' v moloko, postavte na ogon' i, pomeshivaya, zagustite. Dobavte vanilin i dajte kremu ostynut'.
Delete