ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Saturday, May 12, 2012

Mosaic cake /Торт "Мозаика"

I'm again on Turkish wave. This is a very common dessert here. Well, what can I say about this cake- it's delicious and VERY simple. I know there are dozens of variations to it. I personally liked  adding lemon rind for some tanginess that I always lack in chocolate desserts. But maybe it's just me, so you can experiment with flavours - vanilla, cinnamon, some alcohol even...
Here is a recipe of scrumptious no bake chocolate fudge cake with crunchy bits of cookies and nuts.



Cake:

100g butter
1,5c. milk (200ml cup)
1,5c sugar
5tb.s. cocoa powder
rind of 1 lemon
400g Petit beurre biscuits (tender tea cookies)+ several more
about 100g walnuts

Melt butter, sugar, milk and cocoa powder. Set aside and let it cool down. Add lemon zest, crushed walnuts and half of biscuits coarsely chopped. Blend other half of biscuits and add to the mixture.

Cover 20cm spring form with cling film and put one layer of biscuits on the bottom and walls. Place layer of walnuts on top of biscuits. Transfer chocolate mixture into form, cover and freeze for 3-4 hours.




Ganache (to frost entire cake):

100ml cream
160g dark chocolate
crashed pistachios

Heat cream in a small pan, add chopped chocolate and wait until it has melted.
Cover the cake with ganache and sprinkle with pistachios. Set in the freezer again until ganache is firm and serve. Remaining pieces can be stored in refrigerator.



Я опять на турецкой волне. Это очень распространенный десерт, тут его можно встретить во многих кафе. Ну, что сказать про этот торт- он вкусный и ОЧЕНь простой. Я знаю, что существует множество вариантов, но лично мне понравилось добавить лимонную цедру для придания акцента...мне просто всегда в шоколадных десертах не хватает какой-то пикантности. Может быть это только мне...в любом случае, можете добавлять на вкус, что захотите-  ваниль, корицу, алкоголь...
Вот рецепт вкуснейшего шоколадного торта без выпечки с хрустящими орешками и печеньем.



Торт:

100г слив. масла
1,5 ст. (по 200мл) молока
1,5 ст. сахара
5ст.л. какао
цедра 1 лимона
400г чайного печенья (типа сладкого нежного крекера)+ несколько на украшение
ок.100г грецких орехов

Растопить масло с молоком, сахаром. Остудить до теплого и засыпать цедру, вмешать половину печенья (совсем раскрошить), затем добавить вторую половину (поломать крупно) и орехи.
Проложить 20цм разъемную форму пленкой, низ и бока выложить отложенным печеньем, а сверху на печенье выложить слой орехов. перенести шоколадную массу в форму, поставить в морозилку.

Ганаш (хватает на весь торт)

100мл сливок
160г темного шоколада
фисташки

Нагреть сливки с шоколадом, размешать, нанести на охлажденный торт, посыпать фисташками. Отправить обратно в холод.
Подавать, предварительно вынув из морозилки. Xранить можно и в холодильнике.


3 comments:

  1. Очень понравился - уважаю такие десерты:) А подставка для торта вообще прекрасна!:)

    ReplyDelete
  2. @Вениамин Spasibo! Da, pomnyu, Vy delilis' pohozhimi receptami:)

    ReplyDelete
  3. This is an easy cake :-). But still delicious, I'm sure!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...