This cake was made for Melodie's second birthday and girls definitely where surprised with such *creation*, my first attempt to use fondant and I actually hardly ever decorate cakes at all:) For the future..if I ever decide to use fondant...I should focus on rolling it out thinner, especially for small details.
This cake might be relatively low fat, I did not feel like any butter cream; used thick yoghurt instead, but this still does not make the cake diet:) So, I got this nice collection of chocolate, vanilla and strawberry flavours - just what girls like:) Melodie enjoyed eating butterflies actually:)
Marshmallow fondant:
300g marshmallows
1tb.s. water
4-4,5 cups vanilla powdered sugar
red food colouring
butter for greasing hands and a bowl
Microwave marshmallows with water in a greased bowl, checking every half a minute. Add 2 cups of powdered sugar and start mixing with your greased hands, adding 2 more cups and maybe 100 grams extra if needed. Add colour, cover in plastic and store in room temperature up to a couple of days.
Moist Chocolate Cake
cake recipe is adapted from here
1 3/4 cups AP flour
2 cups sugar
3/4 cup cocoa powder
10g baking powder
0,5 t.s. salt
2 eggs
1 cup buttermilk
100ml melted butter
10g vanilla
1 cup hot strong coffee
Combine dry ingredients in mixer/blender. Then add wet ingredients ( except coffee) and mix until smooth. Pour hot coffee into the batter and stir with spatula.
Butter 20cm baking form and place parchment paper onto the bottom, Pour half of the dough into form and bake for 25-30 minutes at 175C. Repeat with the second half the same.
Let them cool completely.
Strawberry White Chocolate Yoghurt Frosting
300g strained full fat Greek yoghurt or sour cream (I used Turkish labne here)
pinch of salt (if using yoghurt or sour cream)
3tb.s. strawberry preserves, thick kind
200g melted white chocolate
200g vanilla powdered sugar
red food colouring
2tb.s. dry strawberry milk powder
2tb.s. rice flour
Mix in blender/mixer all ingredients together and chill in the fridge prior to using.
Trim cake layers. Spread evenly with frosting, sandwich two cakes and frost from outside as well, but not too much. Refrigerate.
Carefully roll out fondant into a large disc that would fit to cover a cake. Place it over the cake and with your hands remove all the air that might be stuck under it. Trim the edges. Use leftovers to make decorations (though some of the fondant will still be left). I folded my butterflies like a book and let them sit for a while folded like this on the table. Then using a little bit of sugar paste glue decorations onto the fondant. Refrigerate until ready to serve.
Этот торт я сделала на Второй День Рождения Мелоди; девочки, конечно, обрадовалисъ и удивились такому *творению*, я впервые работала с мастикой и вообще я почти никогда не украшаю торты:) На будущее...если еще раз соберусь раскатать мастику...нужно будет потоньше ее сделать, особенно для мелких украшений.
Этот торт, возможно, не такой жирный, я не хотела утяжелать его маслянным кремом; использовала густой йогурт, но все равно это не делает торт диетическим:) Вообщем, получилась такая коллекция девичьих ароматов - клубника, ваниль, шоколад. Мелоди сконцентроровалась на поедании бабочек...
Мастика из Маршмеллоу:
300г маршмеллоу
1ст.л. воды
4-4,5 стакана ванильной сахарной пудры
красный краситель
масло для смазывания рук и миски
Растопить маршмеллоу в микроволновке с водичкой в смазанной маслом миске. Добавить сначала 2 стакана пудры, перемешать руками и постепенно всыпать остальную. Возможно понадобится на 100г больше. Добавьте краситель, накройте полиетиленом и храните в комнате, если нужно в течении нескольких дней.
Влажный Шоколадный Торт:
1 3/4ст. муки
2ст. сахара
3/4 ст. какао пудры
10г разрыхлителя
0,5ч.л. соли
2 яйца
1ст. кефира/пахты/жидкого йогурта
100мл топленого слив. масла
10г ванили
1ст. горячего крепкого кофе
Соединить все сухие ингредиенты в миксере/блендере. Затем влить все мокрые, кроме кофе и взбить до однородности. Влейте кофе и размешайте. Тесто будет жидкое.
Смажьте маслом и простелите дно 20см формы бумагой, вылейте половину теста и выпекайте 25-30 минут. Полностью остудите, сделайте второй корж.
Йогуртовый Крем с Клубникой и Белым Шоколадом:
300г очень густого йогурта или сметаны (я использовала турецкий лабне)
щепотка соли
3ст.л. клубничного джема, густого
200г растопленого белого шоколада
200г ванильной сахарной пудры
красный краситель
2ст.л. молочно-клубничного порошка
2ст.л. рисовой муки
Смешайте все ингредиенты в блендере и остудите в холодильнике перед намазыванием.
Подрежьте неровности в коржах. нанесите слой крема на один из них, сверху накройте другим. Смажьте бока и верх торта кремом, но не много. Охладите в холодильнике.
Аккуратно раскатайте мастику в большой диск, чтобы его хватило накрыть весь торт. Накройте им торт и руками разровняйте, чтобы вышли пузырьки воздуха из под мастики. Аккуратно подрежьте края. Используйте остатки мастики для украшений (хотя она все равно станется). Я сложила вырезанные бабочки *книжкой* и дала им подсохнуть на столе, а затем приклеила их на сахарную глазурь. Охладите в холодильнике до подачи.
This cake might be relatively low fat, I did not feel like any butter cream; used thick yoghurt instead, but this still does not make the cake diet:) So, I got this nice collection of chocolate, vanilla and strawberry flavours - just what girls like:) Melodie enjoyed eating butterflies actually:)
Marshmallow fondant:
300g marshmallows
1tb.s. water
4-4,5 cups vanilla powdered sugar
red food colouring
butter for greasing hands and a bowl
Microwave marshmallows with water in a greased bowl, checking every half a minute. Add 2 cups of powdered sugar and start mixing with your greased hands, adding 2 more cups and maybe 100 grams extra if needed. Add colour, cover in plastic and store in room temperature up to a couple of days.
Moist Chocolate Cake
cake recipe is adapted from here
1 3/4 cups AP flour
2 cups sugar
3/4 cup cocoa powder
10g baking powder
0,5 t.s. salt
2 eggs
1 cup buttermilk
100ml melted butter
10g vanilla
1 cup hot strong coffee
Combine dry ingredients in mixer/blender. Then add wet ingredients ( except coffee) and mix until smooth. Pour hot coffee into the batter and stir with spatula.
Butter 20cm baking form and place parchment paper onto the bottom, Pour half of the dough into form and bake for 25-30 minutes at 175C. Repeat with the second half the same.
Let them cool completely.
Strawberry White Chocolate Yoghurt Frosting
300g strained full fat Greek yoghurt or sour cream (I used Turkish labne here)
pinch of salt (if using yoghurt or sour cream)
3tb.s. strawberry preserves, thick kind
200g melted white chocolate
200g vanilla powdered sugar
red food colouring
2tb.s. dry strawberry milk powder
2tb.s. rice flour
Mix in blender/mixer all ingredients together and chill in the fridge prior to using.
Trim cake layers. Spread evenly with frosting, sandwich two cakes and frost from outside as well, but not too much. Refrigerate.
Carefully roll out fondant into a large disc that would fit to cover a cake. Place it over the cake and with your hands remove all the air that might be stuck under it. Trim the edges. Use leftovers to make decorations (though some of the fondant will still be left). I folded my butterflies like a book and let them sit for a while folded like this on the table. Then using a little bit of sugar paste glue decorations onto the fondant. Refrigerate until ready to serve.
Этот торт я сделала на Второй День Рождения Мелоди; девочки, конечно, обрадовалисъ и удивились такому *творению*, я впервые работала с мастикой и вообще я почти никогда не украшаю торты:) На будущее...если еще раз соберусь раскатать мастику...нужно будет потоньше ее сделать, особенно для мелких украшений.
Этот торт, возможно, не такой жирный, я не хотела утяжелать его маслянным кремом; использовала густой йогурт, но все равно это не делает торт диетическим:) Вообщем, получилась такая коллекция девичьих ароматов - клубника, ваниль, шоколад. Мелоди сконцентроровалась на поедании бабочек...
Мастика из Маршмеллоу:
300г маршмеллоу
1ст.л. воды
4-4,5 стакана ванильной сахарной пудры
красный краситель
масло для смазывания рук и миски
Растопить маршмеллоу в микроволновке с водичкой в смазанной маслом миске. Добавить сначала 2 стакана пудры, перемешать руками и постепенно всыпать остальную. Возможно понадобится на 100г больше. Добавьте краситель, накройте полиетиленом и храните в комнате, если нужно в течении нескольких дней.
Влажный Шоколадный Торт:
1 3/4ст. муки
2ст. сахара
3/4 ст. какао пудры
10г разрыхлителя
0,5ч.л. соли
2 яйца
1ст. кефира/пахты/жидкого йогурта
100мл топленого слив. масла
10г ванили
1ст. горячего крепкого кофе
Соединить все сухие ингредиенты в миксере/блендере. Затем влить все мокрые, кроме кофе и взбить до однородности. Влейте кофе и размешайте. Тесто будет жидкое.
Смажьте маслом и простелите дно 20см формы бумагой, вылейте половину теста и выпекайте 25-30 минут. Полностью остудите, сделайте второй корж.
Йогуртовый Крем с Клубникой и Белым Шоколадом:
300г очень густого йогурта или сметаны (я использовала турецкий лабне)
щепотка соли
3ст.л. клубничного джема, густого
200г растопленого белого шоколада
200г ванильной сахарной пудры
красный краситель
2ст.л. молочно-клубничного порошка
2ст.л. рисовой муки
Смешайте все ингредиенты в блендере и остудите в холодильнике перед намазыванием.
Подрежьте неровности в коржах. нанесите слой крема на один из них, сверху накройте другим. Смажьте бока и верх торта кремом, но не много. Охладите в холодильнике.
Аккуратно раскатайте мастику в большой диск, чтобы его хватило накрыть весь торт. Накройте им торт и руками разровняйте, чтобы вышли пузырьки воздуха из под мастики. Аккуратно подрежьте края. Используйте остатки мастики для украшений (хотя она все равно станется). Я сложила вырезанные бабочки *книжкой* и дала им подсохнуть на столе, а затем приклеила их на сахарную глазурь. Охладите в холодильнике до подачи.
Он восхитителен, Ольга, и в принципе, даже без мастики и бабочек:)
ReplyDeleteHe he, nu spasibo! No devochki ocenili osobenno babochek:)
DeleteThis cake looks very girly but soo delicious...I wonder if it looks as good as one this picture when I'll make it since I don't have much baking experience :) but my little niece has birthday soon and I think this cake is perfect for her...sweet and a little bit princess-like. Thanks for posting. If you need the recipe translated or any other recipe make sure that it is done by a translation agency.
ReplyDeleteI think you'll be fine, it's my first fondant cover as well:)
DeleteIt has already caught my appetite, cant wait to have a bit
ReplyDelete