I'm soaking up the rain in Dublin right now, wearing everything I took with me at the same time:)) Travelling is so much fun!:) But no, it's great here, good food and drink:) Thinking of the sun and these sunny cookies I have recently made...
These cookies are super tasty, I don't exaggerate. Chewy nutty centre and soft chocolate ganache. The smell of hazelnuts, orange, vanilla and cinnamon is irresistible! Absolutely easy and quick to prepare. Almost no flour, no butter. Something for the Easter table as well (those who are going to celebrate later)....for to serve to chocolate addicts:)
The lovely recipe is taken with minor changes from this Turkish cooking site.
250ml hazelnuts, toasted
200ml sugar
pinch of salt
4tb.s. AP flour
1 egg
1 yolk
1t.s. cinnamon
1tb.s. candied orange peel or just grated orange zest
For chocolate ganache I just used "Nutella" like chocolate hazelnut cream spread.
vanilla powdered sugar to roll cookies
Preheat oven to 180C.
Blend hazelnuts until you get hazelnut flour. Add all dry ingredients and blend once again. Now add wet ingredients and blend again to incorporate. take the dough out of blender, use some flour to dust a table. Shape the dough into a ball, cover with plastic and refrigerate for 20-30 minutes.
Sift some vanilla powdered sugar into a small bowl. Scoop (with melon ball scoop) small pieces of dough and roll them into a ball, then roll each ball in powdered sugar.
Place cookies onto lined with baking paper baking tray. makes app.28 cookies.
Bake around 13 minutes, cookies will be soft to touch. let them cool completely. Spread half of cookies with ganache and sandwich them with other half. Serve and enjoy!
Это печенье супер вкусное. Я не преувеличиваю! Мягкий ореховый центр и нежный шоколадный ганаш. Аромат лесного ореха, апельсина, ванили и корицы ...просто невозможно устоять! Совершенно легко и быстро готовится. Практически без муки и без масла. Kак раз подойдет для Паcxального стола (для православного теперь:)...и для любителей шоколада:)
Этот замечательный рецепт я взяла (и почти не изменила) с турецкого кулинарного сайта.
250мл поджареных лесных орехов
200мл сахара
щепотка соли
4ст.л. муки
1ст.л. засахаренного апельсина или просто цедра
1 яйцо
1 желток
1ч.л. корицы
ванильная сахарная пудра для посыпки
шоколадный ганаш или просто паста типа "Нутеллы"
Смолоть орехи в блендере пока не получите ореховую муку. Добавьте все сухие ингредиенты и еще раз прокрутите блендер. теперь добав;те все мокрые компоненты и перемешайте опять. Выложите тесто на слегка посыпанный мукой стол. Сформируйте шар и сложите в пакет. Охладите 20-230 минут.
Разогрейте духовку до 180С. Высыпьте пудру в мисочку. Теперь маленькой ложкой набирайте тесто и скатывайте в шарик, а потом обваливайте в пудре. Сложите все шарики на деко, простеленное бумагой. Выпекайте ок.13 минут. Печенье будет мягким, если надавить на него. Дайте ему полностью остынуть.
Смажьте половину печенья шоколадом и слепите печенья. Подавайте и наслаждайтесь!
These cookies are super tasty, I don't exaggerate. Chewy nutty centre and soft chocolate ganache. The smell of hazelnuts, orange, vanilla and cinnamon is irresistible! Absolutely easy and quick to prepare. Almost no flour, no butter. Something for the Easter table as well (those who are going to celebrate later)....for to serve to chocolate addicts:)
The lovely recipe is taken with minor changes from this Turkish cooking site.
250ml hazelnuts, toasted
200ml sugar
pinch of salt
4tb.s. AP flour
1 egg
1 yolk
1t.s. cinnamon
1tb.s. candied orange peel or just grated orange zest
For chocolate ganache I just used "Nutella" like chocolate hazelnut cream spread.
vanilla powdered sugar to roll cookies
Preheat oven to 180C.
Blend hazelnuts until you get hazelnut flour. Add all dry ingredients and blend once again. Now add wet ingredients and blend again to incorporate. take the dough out of blender, use some flour to dust a table. Shape the dough into a ball, cover with plastic and refrigerate for 20-30 minutes.
Sift some vanilla powdered sugar into a small bowl. Scoop (with melon ball scoop) small pieces of dough and roll them into a ball, then roll each ball in powdered sugar.
Place cookies onto lined with baking paper baking tray. makes app.28 cookies.
Bake around 13 minutes, cookies will be soft to touch. let them cool completely. Spread half of cookies with ganache and sandwich them with other half. Serve and enjoy!
Это печенье супер вкусное. Я не преувеличиваю! Мягкий ореховый центр и нежный шоколадный ганаш. Аромат лесного ореха, апельсина, ванили и корицы ...просто невозможно устоять! Совершенно легко и быстро готовится. Практически без муки и без масла. Kак раз подойдет для Паcxального стола (для православного теперь:)...и для любителей шоколада:)
Этот замечательный рецепт я взяла (и почти не изменила) с турецкого кулинарного сайта.
250мл поджареных лесных орехов
200мл сахара
щепотка соли
4ст.л. муки
1ст.л. засахаренного апельсина или просто цедра
1 яйцо
1 желток
1ч.л. корицы
ванильная сахарная пудра для посыпки
шоколадный ганаш или просто паста типа "Нутеллы"
Смолоть орехи в блендере пока не получите ореховую муку. Добавьте все сухие ингредиенты и еще раз прокрутите блендер. теперь добав;те все мокрые компоненты и перемешайте опять. Выложите тесто на слегка посыпанный мукой стол. Сформируйте шар и сложите в пакет. Охладите 20-230 минут.
Разогрейте духовку до 180С. Высыпьте пудру в мисочку. Теперь маленькой ложкой набирайте тесто и скатывайте в шарик, а потом обваливайте в пудре. Сложите все шарики на деко, простеленное бумагой. Выпекайте ок.13 минут. Печенье будет мягким, если надавить на него. Дайте ему полностью остынуть.
Смажьте половину печенья шоколадом и слепите печенья. Подавайте и наслаждайтесь!
Какое аппетитное печенье! Оля, какие фото! Эх, жаль уже рабочая неделя не носу, придется изготовление отложить) Но так красиво, что просто невозможно смотреть на фото!
ReplyDeletespasibo Katerina! Ochen' priyatno:)
DeleteThese look so delicious and your photos are beautiful!
ReplyDeleteThank you Rosie!
Deleteklassniy recept! nado budet poprobovat:) spasibo!....nedavno probovala gotovit vashu zapekanku iz kurinogo farsha kotoraya,znaete,ne poluchlas,dumayu ne stoit zakryvat folgoi( poluchilas kakaya-to parovaya(
ReplyDeleteHm, no ved' potom fol'ga snimaetsya...ne zapeklas'? Inache ona sovsem korkoj pokroetsya. Nu, v lyubom sluchae, probujte. A pchenje, nadeyus', srazu poluchitsya, ono ochen' vkusnoe!
DeleteОленька, фото блеск и рецепт очень понравился!... У тебя просто получаешь всегда эстетику, вкус и радость!
ReplyDeleteZarema, spasibo:)
Deletewhat a DELICIOUS looking recipe!! I cannot wait to try these out!!
ReplyDeleteI am sure you'll love them!
Delete