ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Saturday, May 11, 2013

Chocolate Pistachio Rolled Baklava/ Шоколадно-Фисташковая Баклава в Рулете



Chocolate baklava with nuts? Yes! And a very easy recipe too! Based on collection of different baklava recipes taken from Turkish sources.
I'm using ready made filo dough this time (you could check my made from scratch recipe here), which saves enormous amount of time.
Also, in this recipe the dough is just rolled into "tubes" and placed tightly together. You don't even need to take time to cut it nicely, just in half.
It's tasty, chocolatey, sweet and no fuss at all. Enjoy!

around 300g filo dough
200g crushed pistachio nuts
180g milk chocolate, chopped
250g butter, melted
30g cocoa powder
2.5tb.s. corn starch

Syrup:

3 cups vanilla powdered sugar
juice of half a lemon
2 cup water



Onto lightly floured surface place one by one thin layers of filo dough (brush with some melted butter if the dough get's too dry and I found it's easier to use two sheets of dough instead of only single sheet), sprinkle each evenly, but not too much with crushed nuts and chocolate, roll each piece beginning from one side and place onto baking (I use pyrex glass dish) dish tightly to each other.

Melt butter in microwave, add cocoa powder, starch and mix well. Evenly distribute the butter over all rolls and place the dish onto preheated to 180C oven. Bake for about 30-35 minutes, until golden.

In the meantime cook on low powdered sugar with water and lemon juice during 15 minutes or so.

When baklava is baked, take it out of the oven and let it sit for 5 minutes. Now brush baklava with syrup, using all of it and let it cool until it can be placed into the fridge. Wait for 2-3 hours before serving.





Шоколадная пахлава с орехами? Да! А еще и очень легкий рецепт!
На этот раз я использую готовое тесто фило (можете глянуть на рецепт с домашним тестом тут), и это экономит уйму времени. Еще в этом рецепте тесто скручивается в трубочку и затем они плотно складываются в форму. Даже нарезать не нужно, только один раз пополам.
Вкусно, шоколадно, сладко и совершенно без хлопот. Наслаждайтесь!




ок.300г тесто фило
200г толченых фисташек
180г дробленого молочного шоколада
250мл топленого слив. масла
30г какао пудры
2.5 ст.л. крахмала

Сироп:

3 ст. ванильной сахарной пудры
сок половины лимона
2 ст. воды



На слегка подпыленный мукой стол разложите листы теста (смажьте топленым маслом, если они быстро сохнут; я убедилась, что удобнее выкладывать двойной слой теста, а не один ), посыпте орехами и шоколадом, сверните каждый в трубочку и перекладывайте в форму для выпечки (у меня пирекс стеклянная), плотно друг к другу.
Растопите масло, вмешайте в него какао и крахмал и полейте равномерно на тесто.
Поставьте в разогретую до 180С духовку на 30-35 минут, до золотистого цвета.

Сварите на малом огне сироп из пудры, сока и воды, около 15 минут. Вынув баклаву, дайте ей 5 минут постоять, затем разлейте (или используйте кисточку) сироп по тесту и пускай немного остынет, затем отправьте в холодильник на часа 2-3 до подачи. Пускай пропитывается.





7 comments:

  1. Ольга, Вы меня сразили гениальной идеей:) И пахлавой с шоколадом, и закручиванием. Буду обязательно повторять, идею целиком, либо по отдельности:) Благодарю!

    ReplyDelete
  2. I love baklava, chocolate baklava sounds even better! These look so delicious!

    ReplyDelete
  3. This is interesting way of preparing baklava :) looks yummy!

    ReplyDelete
  4. Оль, шикарно, такую точно не пробовала..шикарно просто шикарно, фото как всегда бесподобно!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...