ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Monday, June 9, 2014

Muhallebili Baklava / Cream Baklava

This is one tasty baklava! It is not only flaky and fragrant, and crispy, and sweet, but it also has tender creamy centre, which I chose to be lemon-tahini combination.

I did suffer in the kitchen while preparing it, it got really hot here finally. But it was all worth it! Small piece of this baklava with thick and cold Greek yoghurt and some juicy fruit -  heaven!:)



Recipe is adapted from here


Syrup

1,5 cups sugar
1.5 cups water
1/3 of  a lemon, squeezed
3-4 cardamom pods, slightly crushed

Cook all ingredients (together with squeezed lemon) on medium heat for about 20 minutes, until 1/3 is evaporated.


Creamy filling

500ml milk
2 tb.s. flour
1 tb.s. corn starch
pinch of salt
5 tb.s. sugar
2 egg yolks
vanilla
zest of 1/3 lemon

Bring milk to boil. In a small bowl combine flour, starch, egg yolks and pour some cold milk into the mixture, stir well and pour it into the boling milk, whisking until thickens. Set aside. Add vanilla and zest.



Baklava

you'll need approximately 500g philo dough
app. 1/2 cup tahini paste
app. 1/2 cup canola oil

Brush baking form with oil. Place first layer of dough (about 5 sheets) onto the bottom of it (so that the sides of the dish would be covered), brush with oil and tahini. Cover with another layer of dough, brush and place third layer. Pour the prepared cream over the dough. Repeat with layering and brushing of the rest of the filo dough. Pour the rest of oil over the top layer. Pinch all the sides, precut into desired portions and bake at 175C during 45 minutes, until crispy and golden. Take it out and let it cool for 5 minutes.

Pour your syrup over baklava and let it rest in the fridge for a couple of hours. Enjoy with something refreshing!:)





Это очень вкусная баклава! Она не только ароматная, сладкая, хрустящая, но и с нежной кремовой начинкой! Я выбрала лимонно-тахинное сочетание.

Немного попотела я с ней в летней жаркой кухне, но она того стоила. Небольшой кусочек баклавы, холодный густой греческий йогурт и освежающе сочные фрукты...рай!


Сироп

1.5 стакана воды
1.5 стакана сахара
1/3 лимона
3-4 шт. кардамона, слегка придавить

Сварить из всех ингредиентов сироп (прямо с лимоном) в течении 20 минут, пока не выпарится где-то 1/3.



Крем

500мл молока
щепотка соли
5 ст.л. сахара
2 ст.л. муки
1 ст.л. крахмала
2 желтка
ваниль
цедра 1/3 лимона

Молоко с сахаром закипятить. Отдельно смешать муку, крахмал, желтки. Ввести эту смесь в молоко и помешивая, загустить. Добавить цедру и ванилин.



Баклава

около 500г теста фило
1/2 стакана масла канолы
1/2 стакана пасты тахини

На смазанное маслом дно формы для выпечки выложите около 5 листов теста фило. Смажьте его маслом и тахинной пастой. Выложите еще один слой теста и смажьте. Повторите 3 или 4 раза. Затем вылейте крем на тесто. Накройте еще несколькоми пластами теста, каждый слой перемазывая маслом и пастой. Защипите свисающие края. Нарежите на порции. Сверху вылейте оставшееся масло. Выпекайте при 175С около 45 минут. Дайте ей постоять 5 минут и вылейте сверху сироп. Охладите в течении нескольких часов. Наслаждайтесь:)


4 comments:

  1. Wow, this looks really good! I've had a lot of baklava before but never knew there was a cream-filled one. I def want to try this recipe out.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have to agree, it does taste great!:) Thanx for the comment!

      Delete
  2. Аппетитнейшие фотографии!!! Десерт невероятно вкусен!

    ReplyDelete
  3. I just love a good baclava! I`m saving the recipe, I have try it out!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...