Very rich in flavour, but not too much. Moist and delicious fruit cake. Can be stored for several weeks wrapped in the fridge.
500-700 gr dried fruit (I used plums, apricots, cranberries, raisins, citrus, persimmon)
150gr sugar
175gr butter
lemon and orange juice (apr. 40ml both)
100ml brandy, cognac or rum (I used liquor)
almonds 85 gr (roasted, chopped)
almonds in powder form 85 gr
3 eggs
200gr flour
baking powder (3gr)
1 t.s. cinnamon
1 t.s. mixed spices
First melt in a big pan butter, sugar, alcohol, fruit. Simmer for 10 minutes, stirring occasionally. Let it cool. Add eggs.
Mix flour, baking powder, spices, nuts and add to the fruit mixture.
Take cake form, line it with baking paper and grease it, put the dough in there and bake for 45 min at 135C. Then lower the heat to 120C and bake for an hour (use a skewer to check).
Take it out, while it is still warm, make little holes with a skewer and feed the cake with alcohol (couple of tb.s.). Wrap it in baking paper and foil and place in the fridge. Feed it every day a little.
In the meanwhile it's still in the fridge, so I'll update the photo in a week or so.
It's very tasty!
500-700 gr dried fruit (I used plums, apricots, cranberries, raisins, citrus, persimmon)
150gr sugar
175gr butter
lemon and orange juice (apr. 40ml both)
100ml brandy, cognac or rum (I used liquor)
almonds 85 gr (roasted, chopped)
almonds in powder form 85 gr
3 eggs
200gr flour
baking powder (3gr)
1 t.s. cinnamon
1 t.s. mixed spices
First melt in a big pan butter, sugar, alcohol, fruit. Simmer for 10 minutes, stirring occasionally. Let it cool. Add eggs.
Mix flour, baking powder, spices, nuts and add to the fruit mixture.
Take cake form, line it with baking paper and grease it, put the dough in there and bake for 45 min at 135C. Then lower the heat to 120C and bake for an hour (use a skewer to check).
Take it out, while it is still warm, make little holes with a skewer and feed the cake with alcohol (couple of tb.s.). Wrap it in baking paper and foil and place in the fridge. Feed it every day a little.
In the meanwhile it's still in the fridge, so I'll update the photo in a week or so.
It's very tasty!
Очень богатый вкус, не слишком, в меру. Влажный и фруктовый, Хранится несколько недель в холодильнике, завернутый в бумагу и фольгу.
500-700г сушеных фруктов (тут курага, хурма, цитрус, изюм, клюква и слива)
150г сахара
175г масла слив.
сок лимона и апельсина- 40мл
100мл бренди, коньяк или ром (тут ликер)
85г поджареного миндаля
85г смолотого миндаля
3 яйца
200г муки
3г разрыхлителя
1ч.л. корицы
1ч.л. мускат, гвоздика, имбирь
Растопить в кастрюльке масло, сахар, алкоголь, фрукты. Потомить минут 10, перемешивая, остудить и вбить яйца. Добавить остальные ингредиенты, заместить тесто. Проложить бумагой (и смазать ее) форму для пирога. Выложить тесто и печь 45 минут при 135С. Затем уменьшить до 120С и печь еще час, проверить на готовность палочкой.
Вынуть, и пока он еще теплый, палочкой его поколоть и "накормить" алкоголем, несколько ст.л.. Завернуть в бумагу и фольгу и сложить в холодильник. Каждый день его нужно доставать и "кормить" вот так алкоголем.
I love dried fruits in cakes. It is like opening a present knowing that you will find something there but you don't know exactly what.
ReplyDelete