ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Tuesday, May 3, 2011

Chiffon Cake with Lime Curd and Coconut/Шиффоновый Торт с Лаймовым кердом и Кокосом

Chiffon cake is not so "unhealthy" as a cake made on butter, and it also can be kept in the fridge longer without drying out, it remains moist. The recipe is taken from gourmettraveller with small changes.






For the chiffon cake:
5 eggs, separated
180-200g sugar
3 tb.s. baking powder
2x200ml cups flour
200ml water
125ml vegetable oil
pinch of salt
rum essence



Mix sugar, sifted flour, baking powder. In another bowl- egg yolks, water, oil. Whisk egg whites until stiff. Fold yolk mixture into the flour, then carefully egg whites.
Preheat oven 165C. Butter and line the bottom of  two17-20cm springforms. Pour the dough in both and bake for app.30-40 min.

Lime curd:
3 egg yolks
50g sugar
50g butter
juice of 2 limes
1 tb.s. gelatine powder

Heat au bain de marie yolks, juice, butter and sugar and cook for app.6 minutes, until thickens a bit. Take off and stirr in lime zest (1 lime) and gelatine, cover with plastic. Set into the refrigirator.

Whip heavy cream (app.100ml) with some powdered sugar.



Italian meringue:
3 egg whites
drop of lemon juice
180g sugar
coconut essence
60ml water

Cook for 10-15 minutes sugar and water until thickens. Whisk egg whites and lemon juice until soft picks form. Slowly pour hot syrop into the egg whites and whisk on high speed until glossy and cooled down. Add coconut essense.



Assemble the cake:
Cut tops of two cakes (trim) and sprinkle with rum or malibu. (app.60ml).
Take the curd out of the fridge and whisk it a bit, cover the top of one cake. On top of the cream put whipped cream. Cover with another cake.
Spread the meringue over top and sides of the cake and serve.






Шиффоновый торт немножко менее "неполезный", чем бисквит на сливочном масле, а еще он может лежать в холодильнике дольше, оставаясь "влажным", не пересыхая.

для теста:
5 яиц
180-200г сахара
3ст.л. разрыхлителя
2х200мл стакана муки
200мл воды
125мл растительного масла
щепотка соли
ромовая ессенция

Смешать сахар, просеянную муку, разрыхлитель. В другой миске- желтки, воду и масло. Взбить белки до пиков. Вмешать желтковую массу в муку, затем аккуратно белки. Духовка 165С. Смазать 2 разъемные формы 17-20см, вылить половину теста в одну, половину в другую и выпекать по 30-40 минут.


Лаймовый керд:
3 желтка
50г сахара
50г слив. масла
сок 2 лаймов
1ст.л. желатина

Нагреть на водяной бане желтки, сок, масло и сахар и прогреть ок.6 минут, пока не загуснет немного. Снять с огня, вмешать цедру 1 лайма и желатин, накрыть пленкой, поставить в холодильник.
Взбить ок.100мл жирных сливок с сахарной пудрой (по вкусу)


Итальянская меренга:
3 белка
капля лимонного сока
180г сахара
кокосовая ессенция
60мл воды

В кастрюльке варить 10-15 минут воду с сахаром, пока не загуснет; взбить белки и сок до мягких пиков. Понемногу вливать сироп в белки и на высокой скорости продолжать взбивать до блестящих пиков и пока не остынет. Добавить кокосовую ессенцию.


Собираем торт:
Срезать самый верх коржей, побрызгать ромом или малибу (ок.60мл)
Вынуть керд из холодильника, немного взбить и намазать один корж. Сверху на него выложить сливки. Накрыть вторым коржом. Намазать меренгой верх и бока торта и подавать.



No comments:

Post a Comment

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...