ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Saturday, November 26, 2011

Dark Molasses Cake with Orange/Темный Кекс с Мелассой и Апельсином

I'm back home and back to baking! As we put small Christmas Tree already, it set the whole house in holidays mood. So this recipe is a result of the festive atmosphere. This cake reminds me of Dutch ontbijtkoek, which is eaten at breakfast.
It's rich winter dessert, great for those, who like molasses...and are not dying for some chocolate (me:))



50ml vegetable oil
app.200ml dark molasses (I took carob, but it has very distinct taste, so one can use any other to taste)
150g sugar
2x200ml cups flour+1 cup rye flour
pinch of salt
10g baking powder
1 t.s. each cinnamon, ginger and vanilla sugar
espresso powder 1tb.s.
2 eggs
1 cup hot milk/water
 1 orange, split into segments and cut or orange peel (optional)

Oven 175C. Grease 24cm spring form or rectangular brownie form.
Heat in a microwave molasses and oil. Mix well, add sugar and stir, until it is dissolved, cool a bit. Mix dry ingredients. Beat eggs, heat milk. Combine eggs with molasses mixture and beat. Now slowly stir milk into it and pour into dry ingredients, adding orange pieces.
Pour the batter into form and bake for about 35 minutes. It should not be too dry.
If you make it with less sugar, it could be eaten as breakfast bread.
Serves 9 large or 18 normal portions. Can be stored in the fridge wrapped in foil.



Я опять дома и опять за выпечку! После того, как мы поставили Рождественскую елку, атмосфера в доме сразу поменялась и стала праздничной. Вот этот рецепт и навеян новогодней обстановкой. Очень напоминает голландский кекс на завтрак.
Это зимний десерт с богатым вкусом, замечательно подойдет всем, кто любит патоку/мелассу...и не умирает от нехватки шоколада (я:))


50мл растительного масла
ок.200мл темной мелассы (у меня тут из кароба, но у нее очеь характерный запах, на любителя, так что берите ту, что вам больше нравится)
150г сахара
2x200мл стакана муки+1стакан ржаной
щепотка соли
10г разрыхлителя
по 1 ч.л. корицы, ванильного сахара и имбиря
1ст.л. еспрессо в порошке
2 яйца
1 стакан горячего молока/воды
1 апельсин, разобраный на дольки и нарезаный или цукаты (по желанию)


Духовка 175С. Смазать 24смразъемную форму или форму для брауни.
Нагретъ в микроволновке мелассу с маслом, добавить сахар и растворить. Немного остудить. Смешать сухие ингредиенты. Взбить яйца, Согреть молоко. Соединить яйца с мелассой, взбивая, влить молоко. Хрошо перемешать, добавив апельсин.
Вылить тесто в форму и печь около 35 минут. Он не должен быть очень сухим. Если положить в него меньше сахара, можно подавать как пряный хлеб на завтрак.
Выходит 9 больших или 18 нормальных порций. Хранить в холодильнике, завернутым в фольгу




No comments:

Post a Comment

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...