Going to prepare another bowl of healthy frozen banana ice cream, I thought to make a change and put it over a crust this time. Some time ago I was searching for a healthy crust recipe and I found something similar to this one. So I got to try it now. The only drawback is that when the pie is just from the freezer it get's difficult to cut, so I had to wait a little until it was possible (used bread knife for that). But in the end, any crushed cookie crust would also do:)
This recipe does not call for any sugar, the only sweetener is light pudding. I do like it's banana-peanut taste, sweet and salty, and my daughter appreciated it served with chocolate sauce on top:)
50g light margarine (softened)
pinch of salt
2tb.s. sugar
vanilla
app.1 cup ww flour
app.2/3cup rolled oats
1 egg white
In a blender combine wet ingredients, blend and add dry ingredients. Blend to create a dough.
Press the dough into (square) baking form, lined with baking paper. Bake at 175C for 20 minutes.
5 not too large bananas
1x25g light vanilla pudding
+ 1/5 less liquid (milk/water/non diary milk) than required
3tb.s peanut butter (I used home made)
Cut bananas into chunks and freeze in an airtight container for about 2-3 hours. In the meantime prepare the crust. And let it cool. Take it out of the form, line the same baking form with cling film and return the crust.
Cook on low heat, constantly whisking pudding until thickened, let it cool. Mix peanut butter into pudding. Place banana pieces into blender and pulse. Add pudding with peanut butter and pulse again. Pour the filling onto crust and freeze for 2-3 hours more (in my case overnight).
Я собиралась опять делать полезное банановое мороженое, когда подумала что-то изменить и приготовить его в виде пирога с тестом. Не так давно я искала рецепт полезного теста-основы, ну и вот примерно такой рецепт я нашла. решила его испробовать. Единственный минус- его тяжело резать в замороженном виде. Пришлось дать ему постоять и потом нарезать (ножем для хлеба). В конце концов, всегда можно просто потолочь печенье:)
В рецепте нет сахара, вся сладость получается от легкого пудинга, ну и бананы. Мне очень нравится бананово-арахисовое сочетание, сладко-соленое. А моя дочка с удовольствием ела его с шоколадным соусом сверху:)
50г легкого маргарина
щепотка соли
2ст.л. сахара
ваниль
ок.1 ст. цельнозерновой муки
ок.2/3 ст. овсяных хлопьев
1 белок
Соединить мокрые ингредиенты в блендере и пропульсировать, затем дoбавить все сухие и еще раз измельчить. Вдавить в (квадратную) форму, проложеную бумагой и выпекать 20 минут при 175С. Вынуть тесто с бумагой, Проложить ту же форму пищевой пленкой, вернуть тесто.
5 не очень крупных бананов
1х25г легкий ванильный пудинг (без сахара)
+ к нему на 1/5 меньше жидкости (молока, воды или орехового молока), чем требуется
3ст.л. арахисовой пасты (тут из домашней)
Заморозить кусочки бананов в течении пару часов. Приготовить пудинг, немного остудить и смешать с арахисовым маслом. Достать бананы, измельчить в бленреде до состояния пасты, добавить пудинг и еще раз пропульсировать. Вылить массу на тесто и отправить в морозилку на пару часов (у меня получилось на ночь). Перед подачей предварительно вынуть.
This recipe does not call for any sugar, the only sweetener is light pudding. I do like it's banana-peanut taste, sweet and salty, and my daughter appreciated it served with chocolate sauce on top:)
50g light margarine (softened)
pinch of salt
2tb.s. sugar
vanilla
app.1 cup ww flour
app.2/3cup rolled oats
1 egg white
In a blender combine wet ingredients, blend and add dry ingredients. Blend to create a dough.
Press the dough into (square) baking form, lined with baking paper. Bake at 175C for 20 minutes.
5 not too large bananas
1x25g light vanilla pudding
+ 1/5 less liquid (milk/water/non diary milk) than required
3tb.s peanut butter (I used home made)
Cut bananas into chunks and freeze in an airtight container for about 2-3 hours. In the meantime prepare the crust. And let it cool. Take it out of the form, line the same baking form with cling film and return the crust.
Cook on low heat, constantly whisking pudding until thickened, let it cool. Mix peanut butter into pudding. Place banana pieces into blender and pulse. Add pudding with peanut butter and pulse again. Pour the filling onto crust and freeze for 2-3 hours more (in my case overnight).
Я собиралась опять делать полезное банановое мороженое, когда подумала что-то изменить и приготовить его в виде пирога с тестом. Не так давно я искала рецепт полезного теста-основы, ну и вот примерно такой рецепт я нашла. решила его испробовать. Единственный минус- его тяжело резать в замороженном виде. Пришлось дать ему постоять и потом нарезать (ножем для хлеба). В конце концов, всегда можно просто потолочь печенье:)
В рецепте нет сахара, вся сладость получается от легкого пудинга, ну и бананы. Мне очень нравится бананово-арахисовое сочетание, сладко-соленое. А моя дочка с удовольствием ела его с шоколадным соусом сверху:)
50г легкого маргарина
щепотка соли
2ст.л. сахара
ваниль
ок.1 ст. цельнозерновой муки
ок.2/3 ст. овсяных хлопьев
1 белок
Соединить мокрые ингредиенты в блендере и пропульсировать, затем дoбавить все сухие и еще раз измельчить. Вдавить в (квадратную) форму, проложеную бумагой и выпекать 20 минут при 175С. Вынуть тесто с бумагой, Проложить ту же форму пищевой пленкой, вернуть тесто.
5 не очень крупных бананов
1х25г легкий ванильный пудинг (без сахара)
+ к нему на 1/5 меньше жидкости (молока, воды или орехового молока), чем требуется
3ст.л. арахисовой пасты (тут из домашней)
Заморозить кусочки бананов в течении пару часов. Приготовить пудинг, немного остудить и смешать с арахисовым маслом. Достать бананы, измельчить в бленреде до состояния пасты, добавить пудинг и еще раз пропульсировать. Вылить массу на тесто и отправить в морозилку на пару часов (у меня получилось на ночь). Перед подачей предварительно вынуть.
Очень интересно, притом даже без бисквита!:) Банановое мороженое поселилось в моем меню, можно расширить вариации с помощью пудинга и арахисовой пасты:)
ReplyDeletenu da, variacij mnogo....delo vkusa:)@Вениамин
ReplyDelete