Tender, airy and light dessert. Just with a few ingredients and little time it will be waiting to be eaten.
Baked yogurt can be a nice and healthy breakfast if on it's own and if decorated- pretty dessert:) Just on time for the Easter table. It's basically baked form of morning smoothy!
app.700ml drained Greek yogurt (just about 2 hours is enough)*
*Crème fraîche can be taken instead for more calories
2 mashed bananas
zest of 0,5 orange
vanilla
1tb.s. potato/corn starch
sugar to taste (candy floss was sweet enough to skip sugar part from yogurt completely)
for garnishing:
orange slices
pistachio nuts
Turkish pistachio candy floss (Pişmaniye)
Mix drained yogurt with bananas, zest and vanilla and blend all well. Preheat oven to 160C. Grease (silicone muffin forms -6 large ones) forms and divide yogurt between them. Bake for 30-35 minutes. Take them out carefully and put them into fridge for a couple of hours (overnight in my case). Before serving, run with a knife around edges and carefully flip the forms over. Decorate with floss, orange and nuts.
Нежный, воздушный и легкий десерт. Всего из нескольких ингредиентов и за короткое время, он вас будет ждать на столе. Запеченый йогурт может стать полезным завтраком если сам по себе, а немного украшеный- симпатичным десертом:) Кстати, на Пасхальной стол хорошо подойдет. Это, вообщем-то, запеченый утренний смузи!
ок.700мл отвешеного йогурта (часа 2 на сите достаточно)*
*можно взять и сметану но будет жирнее:)
2 давленых банана
цедра половины апельсина
ваниль
1ст.л. крахмала
сахар по вкусу (если подавать со сладкой ватой сахар из десерта можно вообще убрать)
для украшения:
дольки апельсина
фисташки
турецкая сахарная вата (пишмание)
Смешать йогурт, ваниль, цедру и бананы и хорошо смешать блендером. Нагреть духовку до 160С. Смазать (силиконовые формы для кексв 6 штук) и разлить йогурт по формам. Печь 30-35 минут. Осторожно вынуть формы из духовки, остудить и спрятать в холодильник на пару часов (я ставила на ночь). Перед подачей провести ножем по краю форм и вывернуть десерт. Украсить апельсином ватой и орешками.
Baked yogurt can be a nice and healthy breakfast if on it's own and if decorated- pretty dessert:) Just on time for the Easter table. It's basically baked form of morning smoothy!
app.700ml drained Greek yogurt (just about 2 hours is enough)*
*Crème fraîche can be taken instead for more calories
2 mashed bananas
zest of 0,5 orange
vanilla
1tb.s. potato/corn starch
sugar to taste (candy floss was sweet enough to skip sugar part from yogurt completely)
for garnishing:
orange slices
pistachio nuts
Turkish pistachio candy floss (Pişmaniye)
Mix drained yogurt with bananas, zest and vanilla and blend all well. Preheat oven to 160C. Grease (silicone muffin forms -6 large ones) forms and divide yogurt between them. Bake for 30-35 minutes. Take them out carefully and put them into fridge for a couple of hours (overnight in my case). Before serving, run with a knife around edges and carefully flip the forms over. Decorate with floss, orange and nuts.
Нежный, воздушный и легкий десерт. Всего из нескольких ингредиентов и за короткое время, он вас будет ждать на столе. Запеченый йогурт может стать полезным завтраком если сам по себе, а немного украшеный- симпатичным десертом:) Кстати, на Пасхальной стол хорошо подойдет. Это, вообщем-то, запеченый утренний смузи!
ок.700мл отвешеного йогурта (часа 2 на сите достаточно)*
*можно взять и сметану но будет жирнее:)
2 давленых банана
цедра половины апельсина
ваниль
1ст.л. крахмала
сахар по вкусу (если подавать со сладкой ватой сахар из десерта можно вообще убрать)
для украшения:
дольки апельсина
фисташки
турецкая сахарная вата (пишмание)
Смешать йогурт, ваниль, цедру и бананы и хорошо смешать блендером. Нагреть духовку до 160С. Смазать (силиконовые формы для кексв 6 штук) и разлить йогурт по формам. Печь 30-35 минут. Осторожно вынуть формы из духовки, остудить и спрятать в холодильник на пару часов (я ставила на ночь). Перед подачей провести ножем по краю форм и вывернуть десерт. Украсить апельсином ватой и орешками.
zdorovo! eo uzhe izyski poshli pryamo:) Olya,a pochemu vse bolshe sladkoe v poslednee vremya?:)deti-sladkoezhki?:)
ReplyDelete@Anonymous hehe, no na samom dele prosto dovol'no:) da, Vy pravy, sladkogo bol'she...da ya i po auditorii zametila- kak-to sladkoe bol'she interesuet...salaty, pasta, myaso- prosmotrov men'she:)
ReplyDeleteI just saw this on RecipeNewZ. This is an amazing recipe! It looks like a divine dessert, and it's so simple, and I have all the ingredients (except candy floss). So I might make it even tonight or tomorrow. Thanks for sharing! I love your site - it's simply beautiful!
ReplyDeletep.s. loved that "Craime fraiche can be taken instead for more calories :-)
:) Thanx and I hope you'll like it's taste also!
DeleteI made these yesterday night and left them in the fridge overnight. When I made the batter it was so liquid that I could not believe it would firm when baked, especially without eggs. But it did solidify, and it tastes wonderful. We still have some for the weekend! Thanks so much for the recipe, Olga! Now I have to choose the next recipe from your blog to try, and that's hard - everything looks so good :-).
ReplyDeleteHave a great weekend!
Thanx for your comment! Have a great time too!
Delete