I guess many people know these tasty Dutch caramel waffles called stroopwafel. Here I would like to share with you a very similar recipe, which just does not require you to have pizzelle - special waffle press (which I do not own anyway). These are thin buttery cookies with same sweet, tangy and sticky caramel filling.
Strangely, while living in the Netherlands I hardly ever bought them (and never baked!) and it was always amusing to me actually, when friends ordered these cookies as a small present whenever I would visit them. But...now living abroad I guess I do understand why people like them so much. They are indeed very very tasty!
Cookies:
240g butter
240g sugar
5 g salt
1 egg
450g AP flour (originally zeeuwse bloem, flour made from wheat that grows in see climate, where grains have more water in them) + more for kneading
10g baking powder
Stroop/Caramel:
100ml keukenstroop/treacle/maple syrup/molasses or eventually honey
125g brown sugar
100g butter
pinch of salt
1t.s. cinnamon
Combine butter, salt and sugar, add egg and sift flour. Mix well and form a ball, wrap in plastic and chill for an hour in the fridge.
Heat syrup, butter and sugar, cook until thickens (around 5 minutes, be careful not to burn it), stir occasionally and add cinnamon. Let it cool down, you need easy spreadable warm caramel.
Preheat oven to 170C.
Roll the dough to around 3mm thick, press round cookies out with 8cm cookie cutter or a glass (smaller diameter will also be cute). Place cookies on baking paper, prick with a fork and bake for 10-12 minutes, until golden brown. Let them cool a little, then spread prepared caramel over half of them (not too thick not too thin) and atop with other half of cookies. When caramel gets too sticky, just reheat it (stirring) and it can be used again.
Can be eaten right away while warm (pure pleasure!) or will keep well in an airtight container for a while.
Makes 36 large (I made them 8,5cm) single or 18 double cookies.
Думаю, многие знают такие карамельные вкусные голландские вафли, называемые строопвафэл... Здесь я хотела бы поделиться с вами очень похожим рецептом, где вам просто не понадбится специальная вафельница (пиццелле), а у меня ее все равно нет. Это тонкое масляное печенье с той же сладкой, вкусной и тягучей карамелью внутри.
Странно, но живя в Голландии я почти никогда его не покупала (не говоря уже о том, чтобы выпекать самой!) и всегда даже забавно мне было, когда друзья просили привезти им это печенье в подарок. Но...теперь, когда я заграницей, думаю, что понимаю, почему людям оно так нравится. Оно действительно очень очень вкусное!
Печенье:
240г слив. масла
240г сахара
5г соли
10г разрыхлителя
1 яйцо
450г муки (в оригинале используют муку из пшеницы, которая растет в морском климате, вней больше влаги и изделия получаются более мягкими) + мука на раскатку
Карамель:
100мл мелассы/кленового сиропа или хотя бы меда
125г коричневого сахара
100г слив. масла
щепотка соли
1ч.л. корицы
Соединить масло, сахар, добавить соль, яйцо и просеять муку с разрыхлителем. Сформировать шар, завернуть в пластик и охладить часок.
Для карамели смешать мед/мелассу/сироп с сахаром, маслом, солью, нагреть и помешивая, варить до загустения, минут 5 не больше, следите. чтобы не пригорела. Добавить корицу и охладить до теплого состояния, нам нужна тягучая карамель.
Духовка 170С. Раскатать тесто толщиной ок.3мм, выдавить кружки диаметром 8 см (меньшие будут тоже симпатичные). Разложить на бумагу на деко и выпекать до золотистого цвета, ок.12 минут.
Немного остудить их, смазать половину печенья карамелью, накрыть сверху другим печеньем. Если карамель остывает и загусает, нагрейте ее еще раз.
Получается 36 одинарных (8,5см у меня) или 18 двойных.
Strangely, while living in the Netherlands I hardly ever bought them (and never baked!) and it was always amusing to me actually, when friends ordered these cookies as a small present whenever I would visit them. But...now living abroad I guess I do understand why people like them so much. They are indeed very very tasty!
Cookies:
240g sugar
5 g salt
1 egg
450g AP flour (originally zeeuwse bloem, flour made from wheat that grows in see climate, where grains have more water in them) + more for kneading
10g baking powder
Stroop/Caramel:
100ml keukenstroop/treacle/maple syrup/molasses or eventually honey
125g brown sugar
100g butter
pinch of salt
1t.s. cinnamon
Combine butter, salt and sugar, add egg and sift flour. Mix well and form a ball, wrap in plastic and chill for an hour in the fridge.
Heat syrup, butter and sugar, cook until thickens (around 5 minutes, be careful not to burn it), stir occasionally and add cinnamon. Let it cool down, you need easy spreadable warm caramel.
Preheat oven to 170C.
Roll the dough to around 3mm thick, press round cookies out with 8cm cookie cutter or a glass (smaller diameter will also be cute). Place cookies on baking paper, prick with a fork and bake for 10-12 minutes, until golden brown. Let them cool a little, then spread prepared caramel over half of them (not too thick not too thin) and atop with other half of cookies. When caramel gets too sticky, just reheat it (stirring) and it can be used again.
Can be eaten right away while warm (pure pleasure!) or will keep well in an airtight container for a while.
Makes 36 large (I made them 8,5cm) single or 18 double cookies.
Думаю, многие знают такие карамельные вкусные голландские вафли, называемые строопвафэл... Здесь я хотела бы поделиться с вами очень похожим рецептом, где вам просто не понадбится специальная вафельница (пиццелле), а у меня ее все равно нет. Это тонкое масляное печенье с той же сладкой, вкусной и тягучей карамелью внутри.
Странно, но живя в Голландии я почти никогда его не покупала (не говоря уже о том, чтобы выпекать самой!) и всегда даже забавно мне было, когда друзья просили привезти им это печенье в подарок. Но...теперь, когда я заграницей, думаю, что понимаю, почему людям оно так нравится. Оно действительно очень очень вкусное!
Печенье:
240г слив. масла
240г сахара
5г соли
10г разрыхлителя
1 яйцо
450г муки (в оригинале используют муку из пшеницы, которая растет в морском климате, вней больше влаги и изделия получаются более мягкими) + мука на раскатку
Карамель:
100мл мелассы/кленового сиропа или хотя бы меда
125г коричневого сахара
100г слив. масла
щепотка соли
1ч.л. корицы
Соединить масло, сахар, добавить соль, яйцо и просеять муку с разрыхлителем. Сформировать шар, завернуть в пластик и охладить часок.
Для карамели смешать мед/мелассу/сироп с сахаром, маслом, солью, нагреть и помешивая, варить до загустения, минут 5 не больше, следите. чтобы не пригорела. Добавить корицу и охладить до теплого состояния, нам нужна тягучая карамель.
Духовка 170С. Раскатать тесто толщиной ок.3мм, выдавить кружки диаметром 8 см (меньшие будут тоже симпатичные). Разложить на бумагу на деко и выпекать до золотистого цвета, ок.12 минут.
Немного остудить их, смазать половину печенья карамелью, накрыть сверху другим печеньем. Если карамель остывает и загусает, нагрейте ее еще раз.
Получается 36 одинарных (8,5см у меня) или 18 двойных.
Delicious! I love stropwafels, so I know I'd enjoy these as well :)
ReplyDeleteif so then of course!:)
Delete