ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Monday, July 29, 2013

Esterhazy Torte / Эстерхази Торт



Finally a recipe of a cake with no chocolate! Well, except for those tiny stripes on top. As I knew some guests are coming to visit, I thought this is my chance to bake a cake without chocolate....and there is a chance it will be appreciated in this house!:) So it was!

This classical Hungarian cake is so good looking...I was wondering if I could repeat the same nice pattern at home and if the layers would be beautifully straight:) I almost succeeded:)

It is a bit of work to prepare it, though, nothing too difficult, just a bit time consuming. The result is not overly sweet cake with fragrant cream, nice notes of lemon and sour-sweet apricot and lots of nuts. It is quite creamy too, so small portions are recommended:)

Cake

8 egg whites
200g icing sugar
zest of 1 lemon
cinnamon
150g ground hazelnuts/almonds
40g flour

Beat the egg whites with a pinch of salt. Slowly add icing sugar. You should get to firm picks. Now stir in lemon rind, cinnamon and ground nuts with flour. Stir everything till well combined. On baking paper draw circles about 20-22cm. Spread the batter over each circle and bake each at 160C during 10 minutes. Let them cool.



Cream

300ml milk
150g sugar
vanilla
40g cornstarch
3 yolks
30ml rum
300g soft butter

80g apricot jam
30ml rum

Heat 3/4 milk with sugar and vanilla. To the rest of milk add corn starch and egg yolks. When vanilla milk begins to boil take it away from fire, pour milk with starch into it whisking constantly. Return to the heat and stir until this cream thickens. Set aside to cool completely and add rum.

Beat soft butter until fluffy. Combine cream and butter together. Spread the cream between layers of sponge cake leaving the last one without cream.

Heat 80g of jam and add rum to it. Quickly apply this mixture over the top layer of the cake. Refrigerate the cake for a while.



Icing

250g icing sugar
1tb.s. lemon juice
1tb.s. oil
1t.s. butter
drops of hot water

50g dark chocolate

Start mixing sugar with lemon juice and add oil and butter to the mixture. Add hot water drop by drop to get the right spreadable consistency. Correct the texture with lemon juice or oil.

Spread the icing over the cake. Smooth it with spatula. Apply crushed nuts over the sides. Using a pastry bag with a tiny opening draw lines over the top of the cake. With a back of a knife create perpendicular stripes. Set the cake into the fridge before serving.





Наконец, рецепт торта без шоколада:) Ну, не считая тоненьких полосок сверху... Так как я знала, что будут гости, я подумала, это мой шанс приготовить торт без шоколада, который будет принят с благодарностью...

Этот красивый классический венгерский торт мне так понравился, что я рискнула повторить его дома, но не была уверена, получатся ли у меня такие ровные коржи и полоски...Ну, почти получилось!:)

Приготовление его занимает немного времени, но в общем ничего трудного. В результате получается нежный не приторно сладкий торт, с нотами линома и кисло-сладкого абрикоса, с большим количеством орехов. А еще в нем довольно много крема, поэтому рекомендую делать порции поменьше.


Бисквит

8 белков
200г сахарной пудры
ваниль
цедра 1 лимона
почти 1 чайная ложка корицы
150г молотого миндаля/фундука
40г муки

Взбейте белки, добавляя к ним пудру, до крепких пиков. Вмешайте цедру, корицу, муку и орехи.
Разогрейте духовку до 160С (с обдувом). На пекарской бумаге нарисуйте 6 кругов (20см) и выложите равномерно на них тесто. Выпекайте по 10 минут.
Остудите.



Заварной крем

300мл молока
150г сахара
ваниль
40г кукурузного крахмала
3 желтка
30мл рома
300г мягкого слив. масла

80г абрикосового джема
30мл рома

Нагрейте почти все молоко с сахаром, немного оставьте. Отдельно смешайте желтки, немного молока, крахмал. Когда молоко будет закипать, снимите его с плиты, взбивая, введите крахмальную массу и верните на огонь, заварите крем, помешивая все время. Добавьте ром. Остудите.
Взбейте масло, к нему добавьте приготовленный крем. Остудите.

Перемажьте 5 коржей кремом. Последний корж подберите самый ровный. Нагрейте джем с ромом. Смажьте джемом верх торта. Остудите в холодильнике.



Помадка

250г сахарной пудры
ваниль
1 ст.л. лимонного сока
1ст.л. раститетльного масла
1ч.л. слив. масла
капли горячей воды

Размешайте все ингредиенты, добавляя воду капля за каплей, пока не получите желаемую консистенцию. Всегда можно скорректировать соком лимона или маслом.

Нанесите помадку сверху на джем. Разогрейте 40г шоколада и выложите его в пакетик, сделайте малюсенькую дырочку в нем и нарисуйте полоски поверх торта. Обратной стороной ножа нарисуйте перпендикулярные полоски. Остудите перед подачей.


11 comments:

  1. Божественное исполнение!! ^^

    ReplyDelete
  2. mda...ne pohozh na dieticheskiy...osobenno krem

    ReplyDelete
  3. Как я люблю этот торт!!! Он просто потрясающий, очень красивые фото!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spasibo Elena...ya pomenyala fotoapparat:)

      Delete
  4. An absolutely gorgeous torte! I'm sure it tastes as good as it looks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! The way it looked just forced me to bake it:)

      Delete
  5. Ольга, привет! Этот торт входит в десятку самых любимых. Фотографии твои просто великолепны, а еще я набралась наглости тут небольшой, надеюсь ты не будешь сильно на меня ругаться, так вот не так давно,а точнее около недели назад мне шеф-редактор журнала Гастроном спросила какие блоги новые и интересные есть, так вот я ссылку на твой блог дала, потому что мир должен знать таких творцов, мало ли не удивляйся тебе напишут))

    ReplyDelete
  6. Gorgeous cake! Pinned! Love that the cake is so tall, with 6 layers!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...