ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Monday, September 9, 2013

Chocolate Spekkoek (lapis legit) / Пряный Шоколадный Торт


As soon as summer has passed I begin to think about Christmas:) And same happens after Winter Holidays, summer is on my mind. This cake is not only good for the Winter Holidays though, it's a perfect snack or tea time dessert all year round.

This Dutch-Indonesian layered cake has somewhat similar texture to brownie and this one here even has a chocolate layer together with spicy cinnamon-cardamom-nutmeg-cloves-vanilla layers. The cake is not too sweet, actually, but it is rich. I did not expect my children to like it, but they even asked for more!

Preparation does require some spare time and some patience, but in general it is quite easy to prepare.

250g soft butter
250g sugar
10 egg yolks
5 egg whites
pinch of salt
150g flour
2tb.s. cocoa powder
10g vanilla sugar
1/2 tb.s. mixed spice (cinnamon, nutmeg, cardamom, cloves)
1tb.s. cinnamon



Grease 20cm springform. Preheat grill to 200C.
Beat with mixer butter and sugar, ading yolks one at a time. You should get really smooth batter, now add flour. In a separate bowl beat egg whites with pinch of salt until stiff, carefully mix them into the batter. Divide the batter into two parts. Into one part add cacao powder, into another part- vanilla and spices.

Put 2 tb.s. of white batter into your spingform. Destribute it evenly over the bottom. Place the form into the oven (one shelf higher than middle). bake for about 2-3 minutes, until set. Now pour 2 tb.s. of dark batter. Bake another couple of minutes.Continue until all the batter is used. Leave the cake in the oven and switch it off. let it stand for 10 minutes there with a door slightly open.

Cool the cake completely before taking it out of the form. It is even better the next day. Keep it in an airtight container.




Как только лето проходит, я начинаю думать о Рождестве...и наоборот, после Зимних Праздников, я настраиваюсь на лето. Этот торт не только хорош к Новогодним Праздникам, но и круглый год в качестве перекуса или к чаю.

Этот голландско-индонезийский слоеный пряный торт по текстуре напоминает брауни, а в этом варианте присутствуют еще и шоколадные слои, кроме обычных для него пряных. Торт-пирог, кстати, не слишком сладкий, хотя довольно сытный, нарезайте на тонкие кусочки. я совершенно не ожидала, что мои дети попросят еще по куску!

На приготовление понадобится некоторое свободное время и немного терпения, но в общем, рецепт несложный.

250г мягкого слив. масла
250г сахара
10 желтков
5 белков
щепотка соли
150г муки
2ст.л. какао порошка
10г ванильного сахара
1/2 ст.л. смеси из корицы, гвоздики, кардамона, мускатного ореха
1ст.л. корицы



Смажьте 20см разъемную форму маслом. Разогрейте гриль до 200С.
Взбейте миксером масло с сахаром, по одному добавляя желтки. Получится гладкая масса, теперь всыпьте муку. Отдельно взбейте белки со щепоткой соли в крепкую пену. Вмешайте аккуратно в тесто. Теперь разделите его пополам. В одну часть вмешайте какао, в другую пряности и ваниль.
В форму положите 2 ст.л. светлого теста, разровняйте. Выпекайте ок. 2-3 минут, пока не схватится. теперь поверх положите 2 ст.л. темного теста, разровняйте. Опять выпекайте 2-3 минуты. Продолжайте, пока тесто не закончится. В конце оставьте торт в духовке, выключьте ее и приоткройте дверь. Через 10 минут вынимайте. Дайте ему полностью остынуть перед тем, как вынимать из формы.
Он еще вкуснее на следующий день. Храните в герметичной коробке.

2 comments:

  1. This cake looks amazing and sounds very tasty!

    ReplyDelete
  2. Торт великолепен!!! аппетитные кусочки. Аромат кардамона, корицы, ванили, и правда ароматы Рождества. А с таким праздником и зима не страшна)))

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...