ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Sunday, September 15, 2013

Luscious Honey Chocolate Layered Cake / Ароматный Медовик в Шоколаде


We have relatives from the Netherlands visiting us this week, so we also have an opportunity to drive around Istanbul looking for nice places, relaxing a little. Check out this post to see an amazing Buyukada island trip, if you like:)

Honey cake was another (this one too) frequent guest at our home when I was small. I used only the old recipe of the dough here. Just this time I wanted something a bit different than usual.

For me the best part of this cake was the fragrant vanilla-lemon-rum soufflé like cream. It is really airy and delicious. I could not just forget about the chocolate if I wanted the cake to be enjoyed at this household...so chocolate ganache was added.

Honey Dough

5 cups flour
1,5 cups sugar
100 ml canola oil
1 t.s. soda/baking powder
4 tb.s. runny honey
4 tb.s. water
4 eggs

Heat honey in a sauce pan. Sprinkle with soda, it will begin to bubble. Now add sugar and water with oil. Beat everything with a whisk, until it turns golden colour. Set aside to cool. When cool enough, add eggs one by one and flour. You should get a pleasant elastic dough. Divide it into 8 parts.

Roll each part into 2-3 mm circle. Bake each layer on baking sheet on a silicone mat or baking paper during 4-5 minutes. Let them all cool under the damp towel.




Luscious Semolina Cream

500 ml milk
4 tb.s. semolina
drop of vanilla
zest of 1 lemon
1-2 tb.s. lemon juice
pinch of salt
some rum
300g butter
1,5 cups sugar

First heat milk with semolina in it and whisking from time to time cook until it thickens. Set aside and add pinch of salt, vanilla, lemon zest and juice and rum. Whisk and blend with a hand blender until smooth. Set into the fridge to cool completely.

Beat soft butter with sugar until lighter in colour. Add semolina cream into it and beat all the time.

Spread cream over each layer (trim those layers) of the cake.The cream will be just enough to cover the cake, if you like more cream, probably better to use 600-700 ml milk and some more butter then. Or , if you like, skip the chocolate part and make double portion of cream to frost the cake entirely. But I found the given quantity was enough.



Chocolate Ganache

160g dark chocolate
160g butter

Melt butter and chocolate in a microwave. Stir and let it sit in the fridge for 30 minutes or so. it will get more solid. Spread the ganache over the top and sides of the cake and decorate. I used hazelnuts for decoration.

Let the frosted cake rest in the fridge for 6 hours or overnight. All those layers have to get a bit soggy and moist. Enjoy!



У нас гостят родственники из Голландии, поэтому и мы с ними немного ездим по Стамбулу в поисках новых красивых мест. Если интересно, посмотрите вот этот пост, изумительный остров Бююкада.

Медовик был еще одним частым гостем в нашем доме, когда я была маленькой. Однако, сегодня я использовала только коржи из того рецепта. Мне захотелось, все-же, чего-то немного другого, непривычного.

Крем, на мой вкус, получился самым вкусным здесь. Такой легкий и тающий, лимонно-ромово-ванильный. Прямо как суфле. А шоколад я не могла проигнорировать, т.к. я хотела, чтобы торт, все-таки, сьели...ну а без шоколада...:)

Медовое тесто

5 стаканов муки
1.5 ст. сахара
100 мл масла канола (или рд. растительное без запаха)
1ч.л. соды/разрыхлителя
4ст.л. жидкого меда
4ст.л. воды
4 яйца

 Нагрейте мед в кастрюльке. Когда закипит, всыпьте соду, затем сахар, воду и масло. Проварите, помешивая, пока немного не потемнеет. Отставьте и остудите немного.
Вбейте яйца, всыпьте муку. Тесто будет податливое и эластичное. Разделите его на 8 частей. Раскатайте каждую в 2-3мм толщиной. Выпекайте при 200С по 4-5 минут. Остудите под влажным полотенцем.



Ароматный манный крем

500мл молока
4ст.л. манки
щепотка соли
ваниль
цедра 1 лимона
2 ст.л. сока лимона
ром
300г слив. масла
1,5 ст. сахара

Сварите на молоке манную кашу. Добавьте соль, лимон, ром и ваниль, взбейте блендером и остудите полностью.
Взбейте масло с сахаром до посветления. Вмешайте манную кашу в крем. Остудите в холодильнике минут 20.
Готовые коржи перемажьте кремом. Его хватит как раз. Если вы любите крема побольше, возьмите 600-700 мл молока и немного больше масла. Или же, если хотите, опустите шоколадную часть совсем, а сделайте двойную порцию крема и смажьте его им сверху тоже. Но мне показалось данное количество достаточным.

Шоколадный ганаш

160г темного шоколада
160г слив. масла

Растопите масло и шоколад в микроволновке. Размешайте, остудите около 30 минут в холодильнике. Ганаш загуснет. Теперь смажьте верх и бока торта. Я украсила фундуком.
Пускай торт постоит часов 6 или всю ночь в холоде. Он должен пропитаться.



5 comments:

  1. Luscious cake! Love all the chocolate! Pinned! I recently made medovik, too, but just a regular version, with cooked flour frosting. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. That frosting is really lovely and easy to work with! I like it too:)

      Delete
  2. Hello Olga! What a lovely blog you have here! I have really enjoyed perusing many of your posts. Everything looks so good! Nice stopping by to visit!

    Kindly, Lorraine

    ReplyDelete
  3. This cake looks stunning. I love honey cakes

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...