Happy third blogoversary to me!:) I made it until today with posting and baking and taking pictures of food... haha, can not believe it!:)
Those who tried Dutch Dudok apple pie know what I am talking about...it's one of the best pies out there! When I found the recipe in the web there was no question that I should try it.
Dudok is a cafe brasserie chain in Holland. When we lived in Rotterdam it was one of the places we visited quite often. The atmosphere is very relaxed there and those pies are delicious! And we love apple pies:)
Thin and a bit crunchy crust and a lot of sweet and juicy apple filling!
So, here is a recipe.
Dough
300g flour
250g butter
0,5 t.s. salt
150g sugar
Mix everything together...you might need a bit extra flour. Chill in the fridge for 30-60 minutes.
Apple filling
1.5 kg apples (sour-sweet type)
app. 150 ml apple butter (just steamed and blended apples)
large tb.s. cinnamon powder
good handful of raisins
some sugar to taste
Cut apples into chunks and place them together with sugar and cinnamon into a small pan with a little bit of water. Cook during 10 minutes approximately, until tender.
Let them cool a bit.
Take the dough out of the fridge. Grease 24cm springform and press the dough into it, creating high walls.
Transfer the apples with apple butter and raisins onto the dough.
Crumble dough
90g flour
40g butter
10g vanilla sugar
40g brown sugar
Mix all ingredients together. Crumble the dough onto the top of the pie.
P.S/ I used double amount of this dough.
Bake for 50 minutes at 190C. Serve chilled (better to place into the fridge for a couple of hours).
С третьей блого-годовщиной меня! Ого, я все еще здесь пишу, пеку и фотографирую... как же время летит!:)
Те, кто пробовал яблочный пирог из голландского кафе Дюдок, знают, что я имею в виду...это один из лучших пирогов! Когда я нашла этот рецепт, конечно же не было и сомнения, что я его приготовлю!
Дюдок, это сеть кафе в Голландии. Когда мы жили в Роттердаме, мы довольно часто туда захаживали. Атмосфера в кафе приятная, а те пироги просто очень вкусные! А мы любим яблочные пироги:) Тонкое, слегка хрустящее тесто и много сочной и сладкой яблочной начинки!
Вот рецепт.
Тесто
300г муки
250г слив. масла
150г сахара
0,5 ч.л. соли
Все смешать, вымесить тесто и остудить в холодильнике как минимум 30 минут.
Яблочная начинка
1.5 кг кисло-сладких яблок
ок.150мл яблочного пюре (тушеные яблоки)
большая ст.л. корицы
пригоршня изюма
сахар по вкусу
Нарежьте яблоки, пересыпьте сахаром и корицей и стушите минут 10 с добавлением совсем небольшого количества воды. Немного остудите.
Тесто аккуратно разровняйте в смазанной маслом 24см разьемной форме, сделав высокие стенки.
Выложите начинку на тесто вместе с яблочным пюре и изюмом.
Тертое тесто
40г слив. масла
40г коричневого сахара
90г муки
10г ванильного сахара
Все смешайте и посыпьте эту крошку сверху на начинку. Мне пришлось сделать двойную порцию этого теста.
Выпекайте пирог при 190С 50 минут. Остудите в холодильнике до подачи.
Оля, поздравляю с третьей годовщиной блога! У тебя великолепный, очень вкусный блог! Яблочный пирог забрала))) Тоже такое хочу)
ReplyDeletespasibo, Katerina:)
DeleteЯблочные пироги вне конкуренции!!! Не знаю таких людей, кто их не любит!!! Аппетитный и красивый пирожок!
ReplyDeletespasibo Elena! Eto tochno:)
DeleteOlga,this apple pie looks so good.Have a nice day!!
ReplyDeleteThank you:)
DeleteHappy third blogoversary to you! What a wonderful milestone to accomplish. :) This Apple Pie is perfect for the occasion. Looks gorgeous and scrumptious. what a nice way to welcome Fall too.
ReplyDelete