ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Sunday, January 5, 2014

Cranberry-Raspberry Meringue Cake / Клюквенно-Малиновый Торт Безе



This is another take on meringue cake....I just remembered that last year we had Pavlova for New Years....so I am repeating myself again.

This roulade cake is adapted from here. I added raspberry to it, because cranberries are not exactly favourite berries of my kids. And I am glad I did, it became very aromatic, a very tasty cake indeed.

The cake is light with crispy-chewy meringue layer and fluffy cream with berries and nuts. Not too sweet. Extremely easy to prepare also. Enjoy!



4 egg whites
pinch of salt
1 t.s. lemon juice
150g vanilla powdered sugar

200ml whipping cream
100ml very thick Greek yoghurt
3tb.s. powdered sugar

100g dried cranberries
about 80-100ml orange juice
sugar to taste (I added 2 tb.s.)
a pinch of cinnamon
150g frozen raspberries
1 tb.s. potato/corn starch
some crushed walnuts



Beat egg whites with lemon juice and salt until thick. Add powdered sugar in 3 batches, continue beating until stiff picks.

Preheat oven to 160C. Line a baking tray with parchment paper. Draw a 23x32cm rectangle. Transfer egg white batter onto the baking tray, level well. Bake during 15 minutes. Let it cool.

Whip cream and some powdered sugar and vanilla. Add yoghurt and whip again. Set aside.

In a small pan combine cranberries, orange juice, sugar and cinnamon. Cook on medium heat until cranberries soften. Add raspberries and cook for a couple of minutes more. Add starch, dissolved in some orange juice and let the mixture thicken. Set aside to cool completely.

Spoon prepared berry compote onto meringue (use only 2/3 of it). Now spread whipped cream on top. Sprinkle with some walnuts.

Beginning with a short end roll the meringue carefully into a roulade, pulling onto paper beneath the meringue. Transfer onto a plate and sprinkle with powdered sugar. Enjoy!

And I hope everyone had joyful Holidays:)





Вот еще один меренговый торт...я вспомнила, что на прошедший Новый Год у нас была "Павлова"...я повторяюсь, значит...

Тортик адаптирован отсюда. Ядобавила малину, потому что клюква не самая любимая детская ягода. И я очень довольна, что ее добавила, очень ароматный крем получился, торт действительно вкусный.

Рулет получается с хрустяще-тянущейся текстурой, крем легкий, не приторный, с ягодами и орехами. И очень просто делается.

4 белка
щепотка соли
1ч.л. лимонного сока
150г сахарной пудры с ванилью

200мл сливок
100мл очень густого йогурта
3ст.л. сахарной пудры

100г вяленой клюквы
ок.80-100мл апельсинового сока
сахар по вкусу (я добавила 2 ст.л.)
щепотка корицы
150г мороженой малины
1ст.л. крахмала
немного грецких орехов


Взбейте белки с лимонным соком и солью до пиков, постепенно добавляя пудру. Разогрейте духовку до 160С. На деко, простеленное бумагой, выложите белковую массу, предварительно начертив на бумаге прямоугольник 23х32см.

Выпекайте 15 минут. Пускай остывает.

Сложите клюкву, апельсиновый сок, корицу и сахар в кастрюльку и проварите на среднем огне, пока клюква не станет мягкой, затем добавьте мороженую малину и варите еще пару минут. В конце добавьте разведенный соком крахмал и загустите соус. Остудите.

Взбейте сливки с пудрой до пиков, вбейте в них густой йогурт.

На остывший корж намажьте 2/3 ягодного компота. Сверху смажьте сливками, посыпьте орехами. Начиная с короткого конца, сверните корж рулетом, аккуратно помогая себе бумагой, на которой корж лежит. Перенесите торт на блюдо, посыпав сахарной пудрой и ванилином.

Наслаждайтесь!

Еще раз с Праздниками Вас! :)



1 comment:

  1. Какое семейство!!! Добра и мира Вам!! Так здорово!!!!! Отличный рулет, представляю какой он вкусный!!!!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...