Driving down the hill from our home to the city I noticed a lot of new flowers on fruit trees and when I saw that mimosa trees are in full blossom it just made my day!
Mimosa flowers are associated with my childhood. Every year aunt of my grandmother who lived in the south of France would send small dried mimosa branch in an envelope. It was such an excitement for me as a child living in Soviet country:) Yeah...
So, inspired by bright fluffy yellow flowers and a lot of sun I made a cake...which actually would taste great on Easter table. Refreshing orange and coconut combination and a thick and fluffy marshmallow cream. The cake layers are on the dense side though, but tasted delicious.
Hope you enjoy it!:)
Cake
225 g soft butter
2 cups sugar
vanilla
1 t.s. salt
2 1/2 cups cake flour
10 g baking powder
1 cup yoghurt
5 eggs
Beat butter with sugar until fluffy. Add buttermilk and eggs. Mix well. Now add flour, salt, baking powder and vanilla.
Grease 2x20cm springforms with butter and sprinkle with flour. Pour the batter into them and bake at 175C for about 50 minutes. Cool completely. Cut each cake into 2 parts horizontally. Trim the top. Drizzle each cake layer with coconut liqueur.
Marshmallow Cream
4 egg whites
drop of lemon juice
2 cups sugar
100ml water
50ml runny honey or syrup
pinch of salt
vanilla
1 shot of coconut liqueur + more for the cake layers
grated coconut
Beat egg whites with lemon juice until soft peaks.
In a large pan combine water, sugar and honey. Bring the mixture to boil on hight heat, whisking often. Cook during 4 minutes.
Continue beating the egg whites and carefully pour the hot syrup into the whites. Add vanilla and liqueur. Beat until the cream is cooled a little (5-7 minutes).
Orange Curd
4 egg yolks
80ml orange juice
150g sugar
zest of 1 small orange
60g butter
some vanilla
1 t.s. gelatine
Place yolks, juice and sugar into a metal bowl over the simmering water. Cook, whisking often until the mixture thickens (about 10 minutes). Set aside. Add butter, zest, gelatine and vanilla. Let it cool.
Spread orange curd on the first layer of cake. Cover with another cake layer and spread marshmallow cream over this one. Cover with third cake layer and spread orange curd on top. Place the last cake layer over the rest and cover the entire cake with marshmallow frosting. Sprinkle with some remaining curd over the top of the cake , sprinkle with grated coconut.
Enjoy!
similar cake from three years ago here.
Проезжая вниз по улице от нашего дома в город, я заметила, как много уже распустившихся цветов на фруктовых деревьях. Но особое внимание привлекли густо усеянные цветами деревья мимозы. Мой день удался!
Цветы мимозы связаны с моим детством. Каждый год тетя моей бабушки, которая жила на юге Франции, присылала в конверте засушеную небольшую веточку мимозы. Для меня, ребенка из Советского Союза, это было так красиво! Да...
Так вот, вдохновившись яркими, пушистыми желтыми цветками мимозы, я сделала такой торт...который, кстати, бует уместен на Пасхальном столе. Освежающий вкус апельсина с кокосом и много зефирного крема. Коржи здесь немного плотные, но очень ароматные и вкусные.
Надеюсь, вам понравится!:)
Коржи
225 г мягкого масла
2 стакана сахара
ваниль
1 ч.л. соли
2 1/2 ст. муки
10 г разрыхлителя
1 ст. кефира
5 яиц
Взбейте масло с сахаром до пышности. Влейте кефир, вбейте яйца. Теперь всыпьте все сухие ингредиенты и перемешайте.
Смажьте 2 формы по 20см маслом и присыпьте мукой. Вылейте тесто в формы и выпекайте при 175С ок.50 минут. Остудите и разрежьте каждый корж горизонтально на 2 части. Обрежьте тветдые края.
Крем Машмеллоу
4 белка
капля лимонного сока
2 ст. сахара
100 мл воды
50 мл жидкого меда или сиропа
щепотка соли
ваниль
45мл кокосового ликера + для пропитки коржей
натертый кокос
Взбейте белки с соком до мягких пиков. На большом огне в просторной кастрюле доведите до кипения сахар, воду и мед, помешивая. Затем дайте провариться минуты 4. Продолжайте взбивать белки и вводить горячий сироп в них. Добавьте ваниль и ликер. Взбивайте несколько минут, 5-7.
Апельсиновый Керд
4 желтка
80 мл апельсинового сока
150 г сахара
цедра 1 маленького апельсина
60г слив. масла
немного ванили
1 ч.л. желатина
На водяной бане, помешивая, загустите желтки, сок и сахар. Это займет минут 10.
В горячую жидкость вмешайте масло, цедру, ваниль и желатин. Остудите.
Пропитайте все коржи ликером. Положите первый корж на блюдо, смажьте его кердом. Накройте вторым коржом, смажьте этот кремом, затем третий корж кердом и положите последний корж сверху. Смажьте весь торт кремом. Посыпьте кокосом и сбрызните оставшимся кердом. Наслаждайтесь:)
Mimosa flowers are associated with my childhood. Every year aunt of my grandmother who lived in the south of France would send small dried mimosa branch in an envelope. It was such an excitement for me as a child living in Soviet country:) Yeah...
So, inspired by bright fluffy yellow flowers and a lot of sun I made a cake...which actually would taste great on Easter table. Refreshing orange and coconut combination and a thick and fluffy marshmallow cream. The cake layers are on the dense side though, but tasted delicious.
Hope you enjoy it!:)
Cake
225 g soft butter
2 cups sugar
vanilla
1 t.s. salt
2 1/2 cups cake flour
10 g baking powder
1 cup yoghurt
5 eggs
Beat butter with sugar until fluffy. Add buttermilk and eggs. Mix well. Now add flour, salt, baking powder and vanilla.
Grease 2x20cm springforms with butter and sprinkle with flour. Pour the batter into them and bake at 175C for about 50 minutes. Cool completely. Cut each cake into 2 parts horizontally. Trim the top. Drizzle each cake layer with coconut liqueur.
Marshmallow Cream
4 egg whites
drop of lemon juice
2 cups sugar
100ml water
50ml runny honey or syrup
pinch of salt
vanilla
1 shot of coconut liqueur + more for the cake layers
grated coconut
Beat egg whites with lemon juice until soft peaks.
In a large pan combine water, sugar and honey. Bring the mixture to boil on hight heat, whisking often. Cook during 4 minutes.
Continue beating the egg whites and carefully pour the hot syrup into the whites. Add vanilla and liqueur. Beat until the cream is cooled a little (5-7 minutes).
Orange Curd
4 egg yolks
80ml orange juice
150g sugar
zest of 1 small orange
60g butter
some vanilla
1 t.s. gelatine
Place yolks, juice and sugar into a metal bowl over the simmering water. Cook, whisking often until the mixture thickens (about 10 minutes). Set aside. Add butter, zest, gelatine and vanilla. Let it cool.
Spread orange curd on the first layer of cake. Cover with another cake layer and spread marshmallow cream over this one. Cover with third cake layer and spread orange curd on top. Place the last cake layer over the rest and cover the entire cake with marshmallow frosting. Sprinkle with some remaining curd over the top of the cake , sprinkle with grated coconut.
Enjoy!
similar cake from three years ago here.
image taken from here |
Проезжая вниз по улице от нашего дома в город, я заметила, как много уже распустившихся цветов на фруктовых деревьях. Но особое внимание привлекли густо усеянные цветами деревья мимозы. Мой день удался!
Цветы мимозы связаны с моим детством. Каждый год тетя моей бабушки, которая жила на юге Франции, присылала в конверте засушеную небольшую веточку мимозы. Для меня, ребенка из Советского Союза, это было так красиво! Да...
Так вот, вдохновившись яркими, пушистыми желтыми цветками мимозы, я сделала такой торт...который, кстати, бует уместен на Пасхальном столе. Освежающий вкус апельсина с кокосом и много зефирного крема. Коржи здесь немного плотные, но очень ароматные и вкусные.
Надеюсь, вам понравится!:)
225 г мягкого масла
2 стакана сахара
ваниль
1 ч.л. соли
2 1/2 ст. муки
10 г разрыхлителя
1 ст. кефира
5 яиц
Взбейте масло с сахаром до пышности. Влейте кефир, вбейте яйца. Теперь всыпьте все сухие ингредиенты и перемешайте.
Смажьте 2 формы по 20см маслом и присыпьте мукой. Вылейте тесто в формы и выпекайте при 175С ок.50 минут. Остудите и разрежьте каждый корж горизонтально на 2 части. Обрежьте тветдые края.
Крем Машмеллоу
4 белка
капля лимонного сока
2 ст. сахара
100 мл воды
50 мл жидкого меда или сиропа
щепотка соли
ваниль
45мл кокосового ликера + для пропитки коржей
натертый кокос
Взбейте белки с соком до мягких пиков. На большом огне в просторной кастрюле доведите до кипения сахар, воду и мед, помешивая. Затем дайте провариться минуты 4. Продолжайте взбивать белки и вводить горячий сироп в них. Добавьте ваниль и ликер. Взбивайте несколько минут, 5-7.
Апельсиновый Керд
4 желтка
80 мл апельсинового сока
150 г сахара
цедра 1 маленького апельсина
60г слив. масла
немного ванили
1 ч.л. желатина
На водяной бане, помешивая, загустите желтки, сок и сахар. Это займет минут 10.
В горячую жидкость вмешайте масло, цедру, ваниль и желатин. Остудите.
Пропитайте все коржи ликером. Положите первый корж на блюдо, смажьте его кердом. Накройте вторым коржом, смажьте этот кремом, затем третий корж кердом и положите последний корж сверху. Смажьте весь торт кремом. Посыпьте кокосом и сбрызните оставшимся кердом. Наслаждайтесь:)
Оля, очень красивый торт! Как мимоза)))
ReplyDeleteНевероятно красивый торт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Апельсиновый курд это безумно вкусно!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDelete