ДОРОГИЕ ЧИТАТЕЛИ, ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ, ЖМИТЕ ВНИЗУ КАЖДОГО РЕЦЕПТА ДЛЯ ПРОСМОТРА НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ

Friday, May 23, 2014

Berry Basil Wine Sorbet / Ягодно Базиликовое Сорбе с Вином


During summer months I can practically live on sorbets alone, feeling fresh, chilled, light (after dropping a kilo or two) and happy as a summary of all above.

This sorbet is a little bit fancier than what I would usually make. Besides dominating strawberry taste and pleasant notes of white wine, basil definitely can be tasted too, despite it being discarded after cooking.

Here is a recipe of this lovely summer-y (and sugar free!) dessert.



500g strawberries
3 very ripe bananas (frozen)
small bunch of basil leaves
stevia sweetener to taste
200ml wry white wine (I like dry wine, semi sweet fruity one will also do)

My strawberries were frozen 2 days prior cooking, but that does not matter, fresh berries can be used. Place strawberries, basil leaves and wine into a pan ans let the mixture boil. Set the pan aside and let it cool completely and all the aromas infuse. Discard basil leaved. The mixture can now be sieved, but I skip this step very often.



Place frozen bananas into a food processor and pulse until creamy, add strawberry-wine compote and pulse until all is smooth. Freeze in an airtight container during several hours or churn in an ice cream maker.

Enjoy!:)





В летние месяцы я практически могу существовать на сорбе, чувствуя себя свежо, радостно, легко (после сброса 1-2 килограммов) и счастливо, как разультат всего перечисленного выше.

Это сорбе немного более "нарядное", чем то, которое я обычно делаю. Кроме доминирующего вкуса клубники и приятных нот белого вина, базилик тоже отчетливо ощущается, не смотря на то, что его мы выбрасываем после проваривания.

Вот рецепт этого легкого (и без сахара!) летнего десерта.

500г клубники
3 спелых банана (заморозить)
200мл белого сухого вина (можно взять фруктовое полу сладкое)
небольшой пучек базилика
экстракт стевии на вкус



Моя клубника была заморожена за 2 дня до приготовления, но это не важно, свежая подойдет. Сложите ягоды, базилик и вино в кастрюльку и закипятите, снимите с огня и дайте настоятся и полностью остудите. Базилик выловите, а весь этот компот можно процедить через сито, но я этим редко занимаюсь.
Замороженные бананы сложите в блендер и взбейте до кремообразного состояния, влейте компот и взбейте опять. Заморозьте в течении нескольких часов или приготовьте в мороженице.

Наслаждайтесь :)


1 comment:

  1. Совершенно согласен - с базиликом и вином сорбе получается особенно замечательным!

    ReplyDelete

I'm always glad to hear back from you!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...