We decided to make a small welcome party for my husband returning from the UK yesterday. It's not a big deal, of course...He wouldn't even celebrate his own birthday if we did not insist:) But we made this chocolate strawberry cake and even arranged some candles on top:) We, the girls, just need some bright and happy moments with no reason now and then...or maybe all the time?..
Chocolate Cake (adapted from here)
1 1/4 cup flour
10g baking powder
1 cup sugar
4 tb.s. melted butter
100g cocoa powder
1 tb.s. strawberry jam (sieved)
3 eggs
100ml milk
Mix all dry ingredients. Add melted butter, milk and eggs and mix until well combined.
Preheat oven to 160C. Grease 22cm cake tin and transfer the batter into it. Bake during 25-30 min. Do not let it dry out. Let it cool. Cut the cake into 2 parts horizontally.
Chocolate Buttercream
200g soft butter
pinch of salt
vanilla
rum essence
1 tb.s. coffee liqueur
1 tb.s. strong coffee
1 cup powdered sugar
160g 70% chocolate
Melt chocolate au bain marie. Beat the butter, salt and powdered sugar until fluffy. Add liqueur, coffee and vanilla and rum essences. Start beating and adding chocolate. It will melt. Mix so there are no lumps. Refrigerate until firmer. Beat it again.
Set aside 50ml of whipping cream. Add to it 1 tea spoon of gelatine. Heat the mixture until completely dissolved. Let it cool off. Whip cold (150ml) cream until soft peaks, add (200g) powdered sugar and vanilla. In the end add gelatine cream and whip again.
Place sliced strawberries onto first cake layer, cover with whipped cream and some sliced strawberries again. Cover it with the second cake layer. Refrigerate for 30 minutes or so. Remove all the cream that might have come out from the sides a bit. Frost the cake with chocolate buttercream and refrigerate overnight.
Decorate with some fresh strawberries before serving. Enjoy!
Мы решили сделать небольшое празднование по поводу приезда моего мужа из Великобритании вчера...хотя, он такой, что и свой день рождения не отмечал бы, если бы не мы:) Но мы испекли вот этот шоколадный торт с клубникой и даже воткнули пару свечек в него:) Нам, девочкам, время от времени нужны праздничные, красивые моменты без особого повода ... ну или просто даже все время:)
Шоколадный Торт
1 1/4 стакана муки
10г разрыхлителя
1 ст, сахара
4 ст.л. топленого масла
100г какао порошка
1 ст.л. клубничного повидла (пропустить через сито)
3 яйца
100 мл молока
Смешайте все сухие компоненты. Добавьте масло, яйца и молоко. Вымешайте, до получения однородной массы. Выложите тесто в смазанную маслом форму (22см) и выпекайте при 160С 25-30 минут. Не пересушите. Остудите и разрежьте горизонтально на 2 части.
Шоколадно-Маслянный Крем
200г мягкого слив. масла
160г темного шоколада
ваилин
ромовая эссенция
1 ст.л. кофейного ликера
1ст.л. крепкого кофе
200г сахарной пудры
Растопите шоколад на водяной бане. Взбейте масло с пудрой, добавьте ароматизаторы и вмешайте шоколад. Масса станет жидкой. Остудите ее в холодильнике, пока она не станет более твердой. Взбейте еще раз.
Отложите 50мл сливок. В них добаьте 1 ч.л. желатина и нагрейте, пока все не растворится. Остудите немного.
Взбейте остальные (150мл) сливок с сахарной пудрой (200г) и ванилью до пиков, в конце добавьте желатин. Взбейте еще раз.
На один корж выложите нарезанную клубнику, намажьте сливками и опять выложьте клубнику. Накройте вторым коржом и смажьте весь торт шоколадным кремом. Остудите несколько часов.
Наслаждайтесь:)
Красавец!!!!!! Клубника в сочетании с шоколадным бисквитом очень интересно. Как то всегда делала со светлым, а ведь, как вкусно клубника в шоколаде) Отличный торт!!!
ReplyDelete