This is one of the many variations of traditional and not very traditional Christmas puddings, dating back to medieval England. In this blog (here) I have recipe of baked Christmas Cake, which is also VERY yummy.
This time I opted for another traditional recipe.
It can be served with toffee sauce, brandy butter or lemon custard, for example.
200g prunes
200g dry cranberries
100g dry apricots
60ml rum
zest and juice of 2 oranges
Cut fruit, pour liquid over it, cover and refrigerate overnight or for several hours.
Next day you grease 1,2l pudding basin, cut out small circle of baking paper and pace it on the bottom.
100g fresh bread crumbs/panettone crumbs
75g flour
2 eggs
55g almonds (I found that walnuts taste great as well)
3tb.s. molasses (or honey or brown sugar up to 150g)
100g softened butter
2t.s. mixed spice
Mix the rest of ingredients together, adding them to fruit with all it's juices. Set large pan with water on fire. Transfer the batter into pudding basin, cover with baking paper fastened with foil on top. Set the basin into large pan with water and simmer for 5 hours, adding water, when necessary, check with a skewer. Transfer the basin to the fridge and let it stand there for at least 3 days, or one month.
Before serving set pudding basin again into large pan with water and heat it through. Serve with any sauce you prefer.
PS For the photo I took it out, but this guy goes back into it's mold till December:) By the way, the smell is heavenly!
Есть много вариантов традиционных или не очень Рождественских пудингов, родом из средневековой Англии.
В этом блоге (тут) есть рецепт печеного Рождественского пирога, тоже ОЧЕНь вкусного. В этом году я выбрала другой традиционный вариант. Его можно подавать с соусом тоффи (ириска), взбитым сливочным маслом с сахаром и бренди или заварным лимонным кремом, например.
200г чернослива
200г сушеной клюквы
100г кураги
сок и цедра 2 апельсинов
60мл рома
Фрукты нарезать и залить жидкостью, накрыть и поставить в холодильник на ночь или несколько часов.
На следующий день смажте маслом форму для пудинга (1,2л), вырежте из пекарской бумаги небольшой круг и положите на дно.
100г свежих хлебных крошек/крошек от панеттоне
75г муки
55г орехов (миндаль или грецкий)
2 яйца
3ст.л. мелассы/меда или коричневого сахара (до 150г)
100г мягкого слив. масла
2ч.л. смеси корица, гвоздика, мускатный орех, имбирь
Смешать остальные ингредиенты вместе с фруктами и их соками. Поставить большую кастрюлю с водой на огонь; выложить тесто в форму, накрыть бумагой для выпечки, а сверху закрепить фольгой. Томить на водяной бане 5 часов (проверить на готовность палочкой). Остудив, спрятать в холодильник.
Хранить от3 дней до месяца.
Перед подачей опять на водяной бане разогреть. Подавать с любым соусом.
PS Для фото я вынула его, но теперь он отправляется обратно в форму и в холодильник...до декабря:) И пахнет он необыкновенно!
This time I opted for another traditional recipe.
It can be served with toffee sauce, brandy butter or lemon custard, for example.
200g prunes
200g dry cranberries
100g dry apricots
60ml rum
zest and juice of 2 oranges
Cut fruit, pour liquid over it, cover and refrigerate overnight or for several hours.
Next day you grease 1,2l pudding basin, cut out small circle of baking paper and pace it on the bottom.
100g fresh bread crumbs/panettone crumbs
75g flour
2 eggs
55g almonds (I found that walnuts taste great as well)
3tb.s. molasses (or honey or brown sugar up to 150g)
100g softened butter
2t.s. mixed spice
Mix the rest of ingredients together, adding them to fruit with all it's juices. Set large pan with water on fire. Transfer the batter into pudding basin, cover with baking paper fastened with foil on top. Set the basin into large pan with water and simmer for 5 hours, adding water, when necessary, check with a skewer. Transfer the basin to the fridge and let it stand there for at least 3 days, or one month.
Before serving set pudding basin again into large pan with water and heat it through. Serve with any sauce you prefer.
PS For the photo I took it out, but this guy goes back into it's mold till December:) By the way, the smell is heavenly!
Есть много вариантов традиционных или не очень Рождественских пудингов, родом из средневековой Англии.
В этом блоге (тут) есть рецепт печеного Рождественского пирога, тоже ОЧЕНь вкусного. В этом году я выбрала другой традиционный вариант. Его можно подавать с соусом тоффи (ириска), взбитым сливочным маслом с сахаром и бренди или заварным лимонным кремом, например.
200г чернослива
200г сушеной клюквы
100г кураги
сок и цедра 2 апельсинов
60мл рома
Фрукты нарезать и залить жидкостью, накрыть и поставить в холодильник на ночь или несколько часов.
На следующий день смажте маслом форму для пудинга (1,2л), вырежте из пекарской бумаги небольшой круг и положите на дно.
100г свежих хлебных крошек/крошек от панеттоне
75г муки
55г орехов (миндаль или грецкий)
2 яйца
3ст.л. мелассы/меда или коричневого сахара (до 150г)
100г мягкого слив. масла
2ч.л. смеси корица, гвоздика, мускатный орех, имбирь
Смешать остальные ингредиенты вместе с фруктами и их соками. Поставить большую кастрюлю с водой на огонь; выложить тесто в форму, накрыть бумагой для выпечки, а сверху закрепить фольгой. Томить на водяной бане 5 часов (проверить на готовность палочкой). Остудив, спрятать в холодильник.
Хранить от3 дней до месяца.
Перед подачей опять на водяной бане разогреть. Подавать с любым соусом.
PS Для фото я вынула его, но теперь он отправляется обратно в форму и в холодильник...до декабря:) И пахнет он необыкновенно!
This sounds delicious and it is so pretty! I love cranberries this time of the year, so festive!
ReplyDeleteThank you; it smells delicious already:)
ReplyDeleteЭто же надо столько терпения иметь, чтобы месяц к нему не дотрагиваться...я бы отковырял кусочек:))) Очень душевная штука!
ReplyDeletenu, dopustim, ya otkovyryala uzhe, no sovsem chut'-chut':)
ReplyDelete