Relatively light cake for the spring time. This idea came to me looking at last year Coconut and Lime Cake. Since we just don't like creamy desserts that much I decided to frost the cake with Italian Meringue. The meringue recipe was found long ago on gourmettraveller.com.au and since then it never let me down.
The cake is relatively low fat, so it's a good idea to moisten it even more with rum or anything else (just sweet syrup?) to your taste.
Cake recipe (taken from delish.com) with small changes
1/3 cup vegetable oil
2 large egg whites
150g sugar
3 ripe bananas (mashed)
vanilla
app.120ml liquid yogurt
1 1/2cup AP flour
1cup WW flour
pinch of salt
10g baking powder
1t.s. lemon juice
Oven 190C. Line 20cm round spring form (or two) with baking paper.
Separately combine dry and wet ingredients and carefully mix them together. Divide the dough into 2 parts. Transfer one part into form, level it and bake for 20 minutes. Take it out to the wire rack and repeat with another part of dough.
Trim the edges of the cakes and peel the tops a bit. Sprinkle with rum (I took just a splash, but would be much better with more) both cakes.
Strawberry curd
70g mashed strawberries (using blender)
50g sugar
50g butter
3 egg yolks
1tb.s. gelatine
Heat au bain de marie strawberry mash, sugar, yolks and butter, constantly whisking, until thickens. Take off from heat and stir in gelatine. Cover with a plastic wrap and refrigerate for 30-40 minutes.
Italian meringue
Beat 3 egg whites until they form picks. Heat 60ml water with 180g sugar, stirring, for about 5 minutes. Now pour syrup into egg whites, add vanilla and continue whisking for 5 more minutes.
Now assemble the cake. Spread the curd between two cakes and cover with meringue frosting.
Относительно легкий торт для весенней поры:) Идея пришла ко мне, когда я пересматривала прошлогодний Кокосово-Лаймовый Торт. Так как мы не любим кремовые десерты, я покрыла его итальянской меренгой, рецепт который нашла уже давно и который меня никогда не подводил.
Торт с относительно низким содержанием жира, поэтому хорошей идеей будет пропитать его побольше ромом или сиропом (я же только побрызгала).
Рецепт коржей (взят с delish.com с небольшими изменениями)
1/3 стакана растительного масла
2 крупных белка
150г сахара
3 спелых банана
ваниль
ок.120г жидкого йогурта
1 1/2ст. обычной муки
1cт. цельнозерновой
щепотка соли
10г разрыхлителя
1ч.л. лимонного сока
Духовка 190С. Проложить 20см разьемную форму бумагой.
Смешать сухие и мокрые ингредиенты отдельно и аккуратно соединить. Разделить тесто на 2 части. Испечь по одному (если есть 2 формы, то одновременно, конечно).
Края коржей подровнять и срезать верхний слой каждого. Хорошо пропитать ромом.
Клубничный Керд
70г толченой клубники (блендером)
50г сахара
50г слив. масла
3 желтка
1ст.л. желатина
На водяной бане нагреть клубничное пюре, желтки, масло и сахар, пока не загуснет. Снять с огня, вмешать желатин, накрыть пленкой и охладить в течении 30-40 минут.
Итальянская Мегенга
3 белка взбивать до пиков. Нагреть в течении 5 минут 180г сахара и 60мл воды. Влить сироп в белки, добавить ваниль и продолжать взбивать еще минут 5.
Смазать один корж кердом, накрыть вторым коржом и покрыть весь торт меренгой.
The cake is relatively low fat, so it's a good idea to moisten it even more with rum or anything else (just sweet syrup?) to your taste.
Cake recipe (taken from delish.com) with small changes
1/3 cup vegetable oil
2 large egg whites
150g sugar
3 ripe bananas (mashed)
vanilla
app.120ml liquid yogurt
1 1/2cup AP flour
1cup WW flour
pinch of salt
10g baking powder
1t.s. lemon juice
Oven 190C. Line 20cm round spring form (or two) with baking paper.
Separately combine dry and wet ingredients and carefully mix them together. Divide the dough into 2 parts. Transfer one part into form, level it and bake for 20 minutes. Take it out to the wire rack and repeat with another part of dough.
Trim the edges of the cakes and peel the tops a bit. Sprinkle with rum (I took just a splash, but would be much better with more) both cakes.
Strawberry curd
70g mashed strawberries (using blender)
50g sugar
50g butter
3 egg yolks
1tb.s. gelatine
Heat au bain de marie strawberry mash, sugar, yolks and butter, constantly whisking, until thickens. Take off from heat and stir in gelatine. Cover with a plastic wrap and refrigerate for 30-40 minutes.
Italian meringue
Beat 3 egg whites until they form picks. Heat 60ml water with 180g sugar, stirring, for about 5 minutes. Now pour syrup into egg whites, add vanilla and continue whisking for 5 more minutes.
Now assemble the cake. Spread the curd between two cakes and cover with meringue frosting.
Относительно легкий торт для весенней поры:) Идея пришла ко мне, когда я пересматривала прошлогодний Кокосово-Лаймовый Торт. Так как мы не любим кремовые десерты, я покрыла его итальянской меренгой, рецепт который нашла уже давно и который меня никогда не подводил.
Торт с относительно низким содержанием жира, поэтому хорошей идеей будет пропитать его побольше ромом или сиропом (я же только побрызгала).
Рецепт коржей (взят с delish.com с небольшими изменениями)
1/3 стакана растительного масла
2 крупных белка
150г сахара
3 спелых банана
ваниль
ок.120г жидкого йогурта
1 1/2ст. обычной муки
1cт. цельнозерновой
щепотка соли
10г разрыхлителя
1ч.л. лимонного сока
Духовка 190С. Проложить 20см разьемную форму бумагой.
Смешать сухие и мокрые ингредиенты отдельно и аккуратно соединить. Разделить тесто на 2 части. Испечь по одному (если есть 2 формы, то одновременно, конечно).
Края коржей подровнять и срезать верхний слой каждого. Хорошо пропитать ромом.
Клубничный Керд
70г толченой клубники (блендером)
50г сахара
50г слив. масла
3 желтка
1ст.л. желатина
На водяной бане нагреть клубничное пюре, желтки, масло и сахар, пока не загуснет. Снять с огня, вмешать желатин, накрыть пленкой и охладить в течении 30-40 минут.
Итальянская Мегенга
3 белка взбивать до пиков. Нагреть в течении 5 минут 180г сахара и 60мл воды. Влить сироп в белки, добавить ваниль и продолжать взбивать еще минут 5.
Смазать один корж кердом, накрыть вторым коржом и покрыть весь торт меренгой.
No comments:
Post a Comment
I'm always glad to hear back from you!