Airy and light chocolate and coffee flavoured cake. This cake is not heavy and moist, but really airy with nice rich coffee butter cream and chocolate (truffle) frosting. First time I tried this lovely rose technique, so not all of them look perfect...but I so much enjoyed the result!
I baked chocolate cake in the evening and sandwiched two layers with coffee butter cream. Also prepared chocolate ganache in the evening, so that it would set and be ready to be whipped up for piping... My *problem* with the cake was waiting for me in the morning...when I opened fridge and found that the cake was missing one side...yeah...my dear husband ate it late at night...so here we go. But I still decided not to give up the idea of trying new frosting technique and piped cream on what was left...
Chocolate Chiffon Cake
based on this one
5 eggs, separated
200g sugar
2x10g baking powder
1 cup + 50ml AP flour
3/4 cup cocoa powder
200ml water
125ml vegetable oil without any flavour
pinch of salt
Combine flour, sugar, cocoa and baking powder with salt. In another bowl beat together egg yolks, water,and oil. Beat the egg whites until stiff. Mix liquid with flour mixture and carefully fold egg whites in.
Preheat oven to 165C and line 20cm baking form with baking paper. Divide the batter in two parts and bake separately for about 25 minutes. Let them cool.
Chocolate Ganache
200g dark chocolate
200g butter
Melt chocolate chunks and chopped butter in the microwave. Stir and chill in the fridge until it has hardened.
Espresso Cream
from this recipe
150ml milk
2 egg yolks
2tb.s. sugar
1.5tb.s. flour
1tb.s. coffee granules
100g vanilla powdered sugar
120g butter, softened
Heat milk. Mix flour, sugar and yolks in a separate bowl and add some of the warm milk to it to dissolve. When milk begins to boil pour flour mixture into milk and stir all the time until it thickens. Set aside, add coffe and chill it. Beat butter, sugar powder and coffee cream until pale.
Whip chocolate ganache until lightened in colour.
Trim cake edges and sandwich two cakes with coffee cream. Cover sides of the cake as well. let it rest in the fridge for a while. Sprinkle with cocoa powder onto the sides of the cake (I used my fingers to help spreading cocoa powder evenly over chilled butter cream).
Pipe *roses* on top of the cake and make sure no one eats it before it's ready to be served:)
This recipe is also posted here
Легкий, воздушный шоколадно-кофейный торт. Он не тяжелый или мокрый, а действительно воздушный, с насыщенным кофейным маслянным кремом и шоколадным ганашем. Я впервые испробовала эту технику нанесения крема на торт, поэтому не вcе *розы* идеальные...но мне очень понравился результат!
Я испекла шоколадные коржи вечером и смазала их кофейным кремом. Еще приготовила шоколадный ганаш поздно вечером, чтобы он как следует затвердел на утро и его можно было бы взбить....Моя *проблема* возникла неожиданно, когда я утром заглянула в холодильник....и нашла, что у торта исчезла одна сторона...да...мой любимый муж приложился вечерком к сладенькому...ну что ж. Я все равно торт закончила, очень хотела попробовать сделать эти *розы*, и нанесла их на то, что осталось...
Шоколадный Шифоновый Торт:
основываясь на этом рецепте
5 яиц, белки -желтки отдельно
200г сахара
2х10г разрыхлителя
1 стакан (200мл) + 50мл муки
3/4 стакана какао порошка
200мл воды
125мл растительного масла без запаха
щепотка соли
Смешать муку, сахар, разрыхлитель и соль. В другой миске- желтки, воду и масло. Взбить белки до пиков. Соединить муку и жидкие ингредиенты, аккуратно вмешать белки. Разделить тесто на 2 части. Разлить по 20см формам (на пекарскую бумагу) и выпекать 25 минут каждый. Остудить.
Крем Эспрэссо:
150мл молока
2 желтка
2ст.л. сахара
1.5ст.л. муки
1ст.л. гранул кофе
100г ванильной сахарной пудры
120г мягкого масла
Нагреть молоко. Отдельно смешать муку, сахар, желтки, влить немнго теплого молока. Когда молоко начнет закипать, влить мучную массу и, все время помешивая, загустить. Добавить кофе. Охладить. Взбить масло и к нему добавить крем, взбивать, пока не посветлеет.
Взбить ганаш пока не станет воздушнее и светлее. Подрезать коржи и слепить их, перемазав кофейным кремом. Смазать и бока торта этим кремом. Остудить. Посыпать порошком какао со всех боков (я равномерно распределяла какао пальцами; по холодному крему не сложно).
Переложите ганаш в кондитерский мешок и выдавите *розы* на верх торта...следите, чтобы торт не съели до подачи!:)
этот рецепт есть еще тут
I baked chocolate cake in the evening and sandwiched two layers with coffee butter cream. Also prepared chocolate ganache in the evening, so that it would set and be ready to be whipped up for piping... My *problem* with the cake was waiting for me in the morning...when I opened fridge and found that the cake was missing one side...yeah...my dear husband ate it late at night...so here we go. But I still decided not to give up the idea of trying new frosting technique and piped cream on what was left...
Chocolate Chiffon Cake
based on this one
5 eggs, separated
200g sugar
2x10g baking powder
1 cup + 50ml AP flour
3/4 cup cocoa powder
200ml water
125ml vegetable oil without any flavour
pinch of salt
Combine flour, sugar, cocoa and baking powder with salt. In another bowl beat together egg yolks, water,and oil. Beat the egg whites until stiff. Mix liquid with flour mixture and carefully fold egg whites in.
Preheat oven to 165C and line 20cm baking form with baking paper. Divide the batter in two parts and bake separately for about 25 minutes. Let them cool.
Chocolate Ganache
200g dark chocolate
200g butter
Melt chocolate chunks and chopped butter in the microwave. Stir and chill in the fridge until it has hardened.
Espresso Cream
from this recipe
150ml milk
2 egg yolks
2tb.s. sugar
1.5tb.s. flour
1tb.s. coffee granules
100g vanilla powdered sugar
120g butter, softened
Heat milk. Mix flour, sugar and yolks in a separate bowl and add some of the warm milk to it to dissolve. When milk begins to boil pour flour mixture into milk and stir all the time until it thickens. Set aside, add coffe and chill it. Beat butter, sugar powder and coffee cream until pale.
Whip chocolate ganache until lightened in colour.
Trim cake edges and sandwich two cakes with coffee cream. Cover sides of the cake as well. let it rest in the fridge for a while. Sprinkle with cocoa powder onto the sides of the cake (I used my fingers to help spreading cocoa powder evenly over chilled butter cream).
Pipe *roses* on top of the cake and make sure no one eats it before it's ready to be served:)
This recipe is also posted here
Легкий, воздушный шоколадно-кофейный торт. Он не тяжелый или мокрый, а действительно воздушный, с насыщенным кофейным маслянным кремом и шоколадным ганашем. Я впервые испробовала эту технику нанесения крема на торт, поэтому не вcе *розы* идеальные...но мне очень понравился результат!
Я испекла шоколадные коржи вечером и смазала их кофейным кремом. Еще приготовила шоколадный ганаш поздно вечером, чтобы он как следует затвердел на утро и его можно было бы взбить....Моя *проблема* возникла неожиданно, когда я утром заглянула в холодильник....и нашла, что у торта исчезла одна сторона...да...мой любимый муж приложился вечерком к сладенькому...ну что ж. Я все равно торт закончила, очень хотела попробовать сделать эти *розы*, и нанесла их на то, что осталось...
Шоколадный Шифоновый Торт:
основываясь на этом рецепте
5 яиц, белки -желтки отдельно
200г сахара
2х10г разрыхлителя
1 стакан (200мл) + 50мл муки
3/4 стакана какао порошка
200мл воды
125мл растительного масла без запаха
щепотка соли
Смешать муку, сахар, разрыхлитель и соль. В другой миске- желтки, воду и масло. Взбить белки до пиков. Соединить муку и жидкие ингредиенты, аккуратно вмешать белки. Разделить тесто на 2 части. Разлить по 20см формам (на пекарскую бумагу) и выпекать 25 минут каждый. Остудить.
Шоколадный Ганаш:
200г темного шоколада
200г слив. масла, мягкого
Растопить шоколад и масло в микроволновке, помшивая регулярно. Охладить в холодильнике, пока не станет твердым.
Крем Эспрэссо:
150мл молока
2 желтка
2ст.л. сахара
1.5ст.л. муки
1ст.л. гранул кофе
100г ванильной сахарной пудры
120г мягкого масла
Нагреть молоко. Отдельно смешать муку, сахар, желтки, влить немнго теплого молока. Когда молоко начнет закипать, влить мучную массу и, все время помешивая, загустить. Добавить кофе. Охладить. Взбить масло и к нему добавить крем, взбивать, пока не посветлеет.
Взбить ганаш пока не станет воздушнее и светлее. Подрезать коржи и слепить их, перемазав кофейным кремом. Смазать и бока торта этим кремом. Остудить. Посыпать порошком какао со всех боков (я равномерно распределяла какао пальцами; по холодному крему не сложно).
Переложите ганаш в кондитерский мешок и выдавите *розы* на верх торта...следите, чтобы торт не съели до подачи!:)
этот рецепт есть еще тут
Hello,
ReplyDeleteWe showcase Mouthwatering Collection of World's Best Recipes to our readers daily.
We would like to invite you to join our food community and want to feature some of your best recipes on our website.
Our Members content is displayed on www.worldsrecipeshub.com in this format:
http://www.worldsrecipeshub.com/2013/02/mini-carrot-cheesecakes.html
And Your Recipes Gallery will be displayed like this : Cooksjoy
As you can see we link the full recipe back to your site.
Interested to Join? Then,
Register your blog here www.worldsrecipeshub.com
Warm Regards
Worlds Recipes Hub Team